Рап

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рапър)
Направо към: навигация, търсене

Рапът може да се създаде с или без ритъмен съпровод. Като стилов елемент, той е комбинация на реч, проза, поезия и песен. Произходът му може да се търси в африканската, карибската и американската музика.

Рапът на днешния Хип-Хоп се създава като се използват сложен ритъм, интригуваща поетична форма и изобретателна игра с думи. Едновременно с използването на елементи характерни за традиционната поезия, рап лириката засяга и живота на улицата, където се е зародил Хип-Хопа. Въпреки че рапът се е превърнал в международен феномен, някои тенденции в него, касаещи раса, социална прослойка и пол, остават в средите на рапърите и техните почитатели.

История[редактиране | edit source]

Възникнал в средата на 70-те години в негърските гета в САЩ и по-точно в затворите, където чернокожите затворници използвали кодирани фрази под формата на рими, за да комуникират без да бъдат разбирани от надзирателите. Този начин на общуване е използван главно с цел закупуване на забранени стоки, към които се причисляват не само наркотиците. Новият начин на общуване е обогатяван впоследствие от ритъм (beat) правен с уста. От там рапът набира популярност и впоследствие бива създадена цяла хип-хоп култура, включваща брейк денс, графити и диджеинг. Рапът е и на улицата, не само по затворите. Из крайните квартали на Ню Йорк, където цари беднотия и мизерия, из негърските гета. Така наречената „смъкната мода“ е възникнала точно тогава. Семействата са крайно бедни и дрехите, които са използвали големите им деца са оставяли за по-малките, така в днешно време възниква тази популярна мода, която преди години е била израз на беднотия. Представители на рапа са Tupac, Outlawz, N.W.A, Notorious B.I.G, 50 Cent, Eminem, Dr.Dre, Yaki Kadafi, DAS efx, Wu-tang clan, Snoop Dogg, Nas, Mobb Deep, Warren G, Nate Dogg, Coolio, Rakim, Big L Macklemore, Rick Ross, Lil' Jon, Pusha T, Kid Cudi, Kanye West, Fat Joe, Lil Wayne, Wiz Khalifa, DMX, Chamillionaire, Jay-Z, ,T-Pain.