Рещ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ращ)
Рещ
رشت
— град —
37.2761° с. ш. 49.5886° и. д.
Рещ
Страна Иран
ПровинцияГилян
Площ180 km²
Надм. височина4 m
Население560 123 души (2005)
Официален сайтrasht.ir
Рещ в Общомедия

Рещ (на персийски: رشت, в превод дъждовен град) е град в Иран, център на остан Гилян. Населението му е над 560 000 души. Намира се на река Сефид руд и е близо до брега на Каспийско море. Сефид руд е най-голямата река в провинция Гилан, която се влива в Каспийско море. Разположен е на 300 км. от столицата Техеран. Известен е със старите си колоритни базари. Най-известният от тях е откритият базар Рещ, който датира от Сефевидската ера.  През 1920-1921 градът е център на Персийската съветска социалистическа република, начело с Мирза Кучек хан.

Градът има 5 университета, един от които е партньор на Берлинския университет. В града има ЖП гара и летище. Рещ е един от проспериращите и развити градове на Иран.

Рещ има влажен субтропичен климат, с топли и влажни лета и студена и мокра зима. Той е един от най-влажните градове в Иран.

Градът е построен през Сасанидската епоха, но добива важност по време на управлението на шах Абас I Велики от Сефевидската династия. Рещ е бил важен търговски и земеделски център. Градът е бил окупиран от руснаците и след това от въоръжените сили на Великобритания през Първата световна война.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Градове в близки отношения с Рещ[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]