Реактивните момичета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Реактивните момичета
The Powerpuff Girls
ЖанрСупергеройски
Екшън/Приключение
Комедия
Сюрреалистична комедия
сатира
Създател(и)Крейг Маккракън
СценарийКрейг Маккракън
Джейсън Бътлър Руут
Ейми Кийтинг Роджърс
Крис Савино
Синди Мороу
РежисураКрейг Маккракън
Джон Макинтайър
Ранди Майърс
Лорън Фауст
Генди Тартаковски
Робърт Алварез
Роб Рензети
Крис Савино
Дейвид Смит
АктьориКати Кавадини
Тара Стронг
Елизабет Дейли
Том Кейн
Том Кени
Роджър Джаксън
Начална мелодияThe Powerpuff Girls
Крайна мелодияThe Powerpuff Girls на Бис
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони6
Епизоди81 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцентКрейг Маккракън
Продуцент(и)Hanna-Barbera Cartoons (1998–2002)
Cartoon Network Studios (1998–2005)
Времетраене22 минути
Разпространение
ТВ каналCartoon Network
Картина4:3 SDTV
16:9 HDTV (специални)
ЗвукMono (сезони 1–2)
Dolby Surround (сезони 3–4)
Dolby Digital 5.1 (сезони 5–6)
Излъчване18 ноември 1998 г. – 25 март 2005 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Реактивните момичета в Общомедия

„Реактивните момичета“ (на английски: The Powerpuff Girls) е американски анимационен сериал, създаден от Крейг Маккракън. Излъчването му започва от 18 ноември 1998 г. и завършва на 25 март 2005 г. В България започва на 25 юли 2008 и завършва на 1 септември 2008 (през юли и август 2014 са издадени още няколко). Разказва се за три малки момичета, наречени Белушка, Бълбук и Бръшлян, които имат супер сили и побеждават злодеите. Те живеят в град Таунсвил с техния създател и баща - професор Утоний. Той ги създава, използвайки захар, подправки и всичко най-хубаво, с идеята да създаде перфектните малки момиченца. Тогава неговият помощник-маймуна в лабораторията, Джоджо, го блъска и той без да иска разлива върху сместа мистериозния Химикал Х. Това предизвиква експлозия и така се появяват момичетата. Джоджо обаче също е засегнат от химикала и получава своя огромен мозък, преименувайки се вече на Моджо Джоджо. Той се превръща в главния гений-суперзлодей на Таунсвил и си изгражда обсерватория на върха на действащия вулкан в центъра на града. Други суперзлодеи са Той, Принцесата, Негативните момчета, създадени от Моджо Джоджо, Фъзи Лъмпкинс и други. На 1 септември 2016 г. излиза нова поредица със същото заглавие, която се води рестарт на оригиналната.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Белушка[редактиране | редактиране на кода]

Белушка е „умната“ и лидерът на групата. При нея преобладава съставката „всичко най-хубаво“. Получава името си, защото говори прямо и откровено. Тя се държи като най-зрялата, улегнала и отговорна от трите. Също така е много умна и е отличничка – най-лошият и кошмар е да се провали на тест. Държи на внимателно формулираните планове като най-сигурно средство за побеждаване на злото. Поради това често възникват спорове между нея и сестра и Бръшлян, която предпочита само да атакува (въпреки че понякога Белушка е „миротворец“ между сестрите си). Учи китайски. Отрицателните и черти са че обича да командва и да е в центъра на вниманието и понякога е дребнава. Има дълга рижа коса, за която много се грижи (и носи голяма червена панделка и шнола) и розови очи. Нейният цвят е розово. Специалната ѝ сила е „леденият дъх“, с който заледява предмети.

Бълбук[редактиране | редактиране на кода]

Бълбук е „сладката“ в групата, въпреки че е на същата възраст. При нея преобладава съставката захар. Получава името си, защото е „сладка и балонеста“. Тя е най-милата и срамежливата, държи се най-детински и е най-лесно да я разплачеш. Затова понякога е подценявана като боец, но не е по-слаба от сестрите си. Бръшлян често я нарича „бебе“ заради характера и. Тя е дружелюбна, невинна, игрива и наивна, но може и много да се ядосва. Обича животните (с изключение на хлебарките) и да рисува с пастели. Любимата и играчка е лилаво октоподче, наречено „Окти“. Има светлоруса коса, вързана на две къси опашчици, сини очи и нейният цвят е светлосиньото. Специалната и сила е да пищи.

Бръшлян[редактиране | редактиране на кода]

Бръшлян е „най-коравият“ боец на групата. При нея преобладава съставката „подправки“. Тя е мъжко момиче и обича да се бие. В един от епизодите смята, че любимото и одеялце ѝ помага да бъде по-добър боец. Най-големият ѝ страх са паяците. Тя също така мрази да се къпе и обича да се цапа.

Моджо Джоджо[редактиране | редактиране на кода]

Маймуна гений, която е създадена заедно с реактивните момичета. Когато професора слага химикал хикс в сместа за перфектни момичета, неговото шимпанзе – Джоджо поглежда в съда. След силен взрив, кожата му става зелена и му пониква гигантски мозък. След като бива отритнат от къщата на професора, Джоджо се прекръства на Моджо Джоджо. Построява си обсерватория на върха на вулкан в центъра на Таунсвил. Целта му е да унищожи реактивните момичета.

Други герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Професор Утоний – Създателят на трите момичета.
  • Кмета – кмет на Таунсвил.
  • Госпожица Сара Белъм – секретарката на кмета.
  • Фъзи Лъмпкинс – розов и космат звяр, живящ в гората до града; враг на момичетата.
  • Той – Един от най-силните опоненти на реактивните момичета. Представлява дяволовидно създание направено от чисто зло. В превод от английски His Inferno Majesty, името му трябва да се преведе Негово Адско Величество или НАВ.
  • Принцесата – разлигавено супербогато дете, което иска да стане реактивно момиче.
  • Амебите – три амеби, които искат да станат престъпници.
  • Преластуза – мадама, използваща странен гел за коса, който придава сили на нейната коса.
  • Гангрените – 5 тийнейджъри – Ейс, Змията, Артур, Гробър и Големия Били, които са със странна зелена кожа.
  • Негативните момчета – Момчешката версия на реактивните момичета и техния най-труден опонент.

10-годишен юбилей[редактиране | редактиране на кода]

На 29 и 30 ноември 2008 г. по европейския Cartoon Network се излъчи специален уикендски маратон на Реактивните момичета по случай 10-годишния юбилей на сериала. На 29 ноември 2008 г. се излъчи специален епизод, озаглавен „Реактивните момичета са върхът“, който се води и официален край на сериала.

15-годишен юбилей[редактиране | редактиране на кода]

На 28 януари 2013 г. е обявено, че ще се излъчи нов компютърно анимиран епизод, озаглавен „Злоденсинг Старс“. В рекламного му клипче участва Ринго Стар от групата Бийтълс, който изпълнява нова песен „Иска ми се да бях реактивно момиче“.[1] Епизодът е режисиран от Дейв Смит, който и преди е режисирал епизоди на сериала, а за ролите се завръщат и членовете на оригиналния състав.[2] В България епизодът се излъчи на 26 юли от 08:30 по Cartoon Network.[3]

„Реактивните момичета“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчване на 25 юли 2008 г. по Нова телевизия, а разписанието му е всеки делничен ден от 06:00, като се излъчват по два епизода дневно и е с български дублаж. От 2 септември излъчването е временно прекратено, като последните излъчени епизоди са първите два от пети сезон и след тях на другия ден, епизода „Нищо специално / Долината на лъжите“ от шести сезон в 06:30, като все още не се знае защо е пуснат по този начин. Ролите се озвучават от артистите Христина Ибришимова, Ася Братанова, Вилма Карталска, Петър Чернев и Любомир Младенов.

На 11 юни 2009 г. започва повторно излъчване по Диема Фемили, всеки делничен ден от 08:40 с повторение от 06:00. То приключва на 21 август, като епизодите се излъчват по същия начин, както по Нова телевизия.

На 26 юли 2014 г. е излъчен премиерен маратон от 08:30 до 14:00 по Cartoon Network, който съдържа специалния епизод за 15-годишнината на сериала и 12 епизода от оригиналната поредица.[3] От 28 юли започва премиерно излъчване на епизоди от първи сезон с разписание всяка делнична сутрин от 11:10. Излъчени са и няколко епизода не излъчени в България дотогава. Дублажът е на студио Александра Аудио. В дублажа участват Ася Братанова, Вилма Карталска, Христина Ибришимова, Симона Нанова, Иван Петков, Николай Пърлев, Георги Иванов, Христо Бонин, Момчил Степанов, Петър Бонев и други. В музикалния епизод „Злоденсинг старс“ озвучават Христо Бонин и Момчил Степанов, а песните се изпълняват от Весела Делчева, Елена Грозданова, Надежда Панайотова, Момчил Степанов, Ясен Зердев, Ивайло Парпулов, Дороти Такева, Анатолий Божинов и Георги Стоянов. Режисьор на дублажа е Симона Нанова, а преводът е на Милена Кекеманова и Йоанна Йорданова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ringo Starr Voicing Powerpuff Girls Character, Starting Work on New CD // abcnewsradioonline.com. Архивиран от оригинала на 2012-12-19. Посетен на 12 декември 2012.
  2. Cartoon Network Gets in Front of the Upfront // streetinsider.com. Посетен на 28 януари 2013.
  3. а б Експлозивно! „Реактивните момичета“ се завръщат в България // Посетен на 20 юни 2014 г.[неработеща препратка]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за