Реална опасност (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за американския филм от 1994. За романа на Том Кланси вижте Реална опасност (роман).

Реална опасност
Clear and Present Danger
РежисьориФилип Нойс
СценаристиДоналд Стюарт
по романа на Том Кланси
Базиран на от Том Кланси
В ролитеХарисън Форд
Уилям Дефо
Ан Арчър
Хоакин де Алмейда
Хенри Черни
Джеймс Ърл Джоунс
МузикаДжеймс Хорнър
МонтажНийл Травис
РазпространителParamount Pictures
Премиера3 август 1994 г.
(Германия)
Времетраене141 минути
СтранаСАЩ
Езиканглийски
Бюджет$65 000 000
Хронология
Патриотични игри (Patriot Games) 1991 г.
Всички страхове (The Sum of All Fears) 2002 г.
Външни препратки
IMDb Allmovie

Реална опасност (на английски: Clear and Present Danger) е американски филм, на режисьора Филип Нойс, с участието на Харисън Форд, Уилям Дефо и др., излязъл на голям екран на 3 август 1994 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът започва с преследването на яхта от патрулен кораб на Бреговата охрана на САЩ. След залавянето на беглеца, бреговата охрана констатира, че американски бизнесмен и семейството му са били убити от няколко мъже на борда на яхтата. Избитото семейство се оказва, че е в близки приятелски отношения с президента на САЩ. Президент Бенет (Доналд Мофет) разбира, че приятелят му е бил убит заради връзки с наркокартела Кали в Колумбия, като е „изпрал“ сума от над 650 милиона щатски долара от наркокартела, след което ги е присвоил. В гнева си президентът казва пред Джеймс Кътър, негов съветник по националната сигурност, че колумбийският наркокартел представлява „реална и настояща опасност“ за сигурността на САЩ, което косвено дава на Кътър неофициално разрешение да предприеме мерки за установяване самоличността на хората, отговорни за смъртта на приятеля му и неговото семейство.

Както и в романа, Джак Райън е назначен от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) за заместник на заболелия адмирал Гриър и изпълнява длъжността заместник-директор на управлението. Райън открива, че той е оставян без информация от колегите си, които организират провеждането на тайна война срещу наркбароните в Колумбия. Президентът изпраща Райън в Богота, за да направи всичко възможно, САЩ да прибере парите на наркокартела.

Главата на една от наркофамилиите, Ернесто Ескобедо е разярен след като е загубил над $600 милиона, в резултат на замразяването от правителството на САЩ на активите на бизнесмена, който е наредил да бъде убит. Тогава нарежда на човека, отговарящ за неговата сигурност – Феликс Кортез (Хоакин де Алмейда), да се погрижи за проблема. Феликс, бивш кубински разузнавач, е осъществил контакт на интимна основа със секретарката Бианка Волфсън, личен асистент на главния секретар на ФБР Емил Джейкъб.

Феликс подхранва романтичния интерес и използва влюбената в него Бианка (която не знае истинската му същност или намерения), за да открие, че Джейкъб е на посещение в Колумбия, с цел да преговаря с местните министри от правосъдието по отношение на замразените пари.

Незапознат с тези скрити взаимоотношения, Райън посреща Джейкъб и други висши чиновници в Колумбия, но ескортът, с който се придвижват към американското посолство, попада в засада, организирана от Кортез. В кървава престрелка са избити всички с изключение на Райън.

Феликс Кортез има мотивация да предизвика недоверие сред лидерите на картелите (тъй като никой от тях не знае кой е разпоредил засадата на директора на ФБР). Феликс също така вярва, че може да поеме контрола на картела само след неизбежна война между картелите и с властите.

Край на разкриващата сюжета част.