Регионален федерален съд на Трети регион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Регионален федерален съд на Трети регион
Tribunal Regional Federal da 3ª Região

Сградата на Регионалния федерален съд на Трети регион в Сау Пауло
Информация
АбревиатураTRF3
Основан6 октомври 1988 г.
ЗаменилФедерален апелативен съд
Част отФедерално правосъдие в Бразилия
ТипРегионални федерални съдилища
ЮрисдикцияМато Гросо до Сул, Сао Пауло
СедалищеСао Пауло, Сао Пауло
Състав43 съдии
Уебсайтhttp://www.trf3.jus.br/
Карта
Карта
Местоположение в Сао Пауло
Регионален федерален съд на Трети регион в Общомедия

Регионален федерален съд на Трети регион (на португалски: Tribunal Regional Federal da 3ª Região, TRF3) с официално седалище в Сао Пауло е едно от шестте регионални федерални съдилища в Бразилия - второинстанционен съд на федералното правосъдие в Бразилия, чиято юрисдикция се разпростира върху щатите Сао Пауло и Мато Гросо до Сул.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Регионалният федерален съд на Трети регион се състои от четиридесет и трима съдии, наричани федерални десембаргадори. Тридесет и четирима десембаргадори от състава на съда са федерални съдии с десетгодишен опит, петима са адвокати с десетгодишен опит, а четирима са членове на федералната прокуратура.

Членовете на съда се групират в десет специализирани състава от по четирима съдии, които състави от своя страна се групират в три специализирани секции на съда:

  • I специализирана секция — обединява 1, 2 и 5 специализирани състави, които разглеждат дела, касаещи широк кръг от правни въпроси — дела от наказателен характер, дела, касаещи социалното осигуряване, работниците в селското стопанство, дела, касаещи частноправни въпроси, индустриалната собственост, създаването, закриването и промяната на търговски лица, публичните регистри и др.;
  • II специализирана секция — обхваща 3, 4 и 6 специализирани състави, които разглеждат дела от общественоправен характер, включително даване и отнемане на гражданство, обществени търгове, образование, регистрация и упражняване на професионална дейност, данъци и ценообразуване, експропиации, обжалване на административни актове, както и дела, касаещи социалното осигуряване, които не попадат в областта на компетенцията на I и III специализирани секции;
  • III специализирана секция — обединява 7, 8, 9 и 10 специализирани състави, които разглеждат дела свързани със социалното осигуряване, с изключение на въпросите, които са от компетенцията на I и II специализирани секции.
Карта с щатите, влизащи в юрисдикцията на съда

Освен трите специализирани секции в съда работят един Специален орган и един Ваканционен състав.

Специалният орган на съда се състои от осемнадесетте май-възрастни съдии, в това число председателя и заместник-председателя на съда, и регионалния федерален корежедор (инспектор), които се избират от пленума на съда измежду членовете на Специализирания орган. Основната задача на Спеиализирания орган на съда е да управлява организацията на първоинстанционните федерални съдилища в двата щата и да разглежда дела, подсъдими по които са съдии от първоинстанционните федерални съдилища, които се намират в юрисдикцията на съда. Основните прерогативи на Специализирания орган включват:

  • да избира един съдия от състава на съда и един първоинстанционен федерален съдия от Мато Гросо, които да попълнят квотата на съда в Регионалния електорален съд съобразно разпоредбите на конституцията;
  • да разрешава отпуски на членовете на съда;
  • да обявява членове на съда и на първоинстанционните съдилища за неправоспособни;
  • да организира комисии;
  • да организира конкурси за заместващи федерални съдии;
  • да премества или освобождава от работа първоинстанционни федерални съдии, съблюдавайки критериите за добро администриране на федералната правораздавателна система в региона на юрисдикцията на съда;
  • да инициира провеждане на специални административно-наказателни процедури срещу федерални съдии, както и да нарежда тяхното отстраняване от длъжност, в случаите, предвидени от законите на страната;
  • да отстранява от длъжност федерални съдии, срещу които са повдигнати обвинения за извършване на престъпление от криминален характер;
  • да налага и прилага наказания на членове на съда и на съдии от първа инстанция;
  • да разглежда жалби срещу административни актове;
  • да се произнася като първа инстанция по дела за криминални деяния и престъпления по служба, повдигнати срещу членове първоинстанционни федерални съдилища в юрисдикцията на съда, в това число съдии от военните и трудовите съдилища, и членове на прокуратурата.
  • да извършва преглед и отмяна на техните решения;

Ваканционният състав на съда заседава само по време на официалните ваканции — в периодите 1-31 януари и 1-31 юли всяка година, и се състои от председателя на съда и трима съдии — по един от всяка специализирана секция.

Юрисдикция[редактиране | редактиране на кода]

До 2013 г. юрисдикцията на съда обхваща щатите Сао Пауло и Мато Гросо до Сул. През 2013 г. Конгресът на Бразилия приема конституционна поправка, която отделя Мато Гросо до Сул от юрисдикцията на съда и го присъединява към юрисдикцията на новосъздадения Регионален федерален съд на Шести Регион. Конституционната поправка обаче е суспендирана от Върховния федерален съд[1], което запазва предишното статукво.

Седалището на Регионалния федерален съд на Трети регион се намира на прочутия булевард Авенида Паулиста в Сао Пауло.

Един от основните прерогативи на Регионалния съд е да определя броя, вида и териториалната юрисдикция на първоинстанионните федерални съдилища в Трети съдебен регион. За по-ефективнaтa организация на федералното правораздаване юрисдикцията на съда се поделя на две основни части, наричани съдебни секции (seçãos judiciárias), чиято юрисдикция обхваща един от щатите в юрисдикцията на Регионалния съд, а седалищата им — териториални представителства на Регионалния съд — се намират в столиците на съответните щати. Всяка секция от своя страна се поделя на няколко съдебни окръга — съдебни подсекции (subseçãos judiciárias), чиято юрисдикция обхваща една или няколко общини. Във всяка съдебна подсекция функционират определен от Регионалния съд брой първоинстанционни федерални съдилища (на португалски: varas federais).

  • Юридическа секция Сао Пауло със седалище в Сао Пауло е поделена на 42 подсекции:
  1. подсекция Сао Пауло;
  2. подсекция Рибейрао Прето;
  3. подсекция Сао Жозе дос Кампос;
  4. подсекция Сантос;
  5. подсекция Кампинас;
  6. подсекция Сао Жозе до Рио Прето;
  7. подсекция Арасатуба;
  8. подсекция Пирасикабa;
  9. подсекция Сорокабa;
  10. подсекция Мариля;
  11. подсекция Президенте Пруденте;
  12. подсекция Франка;
  13. подсекция Сао Бернардо до Кампо;
  14. подсекция Сао Карлос;
  15. подсекция Асис;
  16. подсекция Жау;
  17. подсекция Гаратингета;
  18. подсекция Гуарильос;
  19. подсекция Араракуара;
  20. подсекция Таубате;
  21. подсекция Тупа;
  22. подсекция Браганса Паулиста;
  23. подсекция Жалес;
  24. подсекция Оуриньос;
  25. подсекция Санто Андре;
  26. подсекция Сао Жоао да Боа Виста;
  27. подсекция Жундиаи;
  28. подсекция Регистро;
  29. подсекция Осаско;
  30. подсекция Ботукату;
  31. подсекция Аваре;
  32. подсекция Можи дас Крузес;
  33. подсекция Американа;
  34. подсекция Карагататуба;
  35. подсекция Катандува;
  36. подсекция Андрадина;
  37. подсекция Баретос;
  38. подсекция Итапева;
  39. подсекция Мауа;
  40. подсекция Сао Висенте;
  41. подсекция Линс.
  • Юридическа секция Мато Гросо до Сул със седалище в Кампо Гранде е поделена на седем подсекции:
  1. подсекция Кампо Гренде;
  2. водсекция Дурадос;
  3. подсекция Тре Лагоас;
  4. подсекция Корумба;
  5. подсекция Понта Пора;
  6. подсекция Навираи;
  7. подсекция Кошим.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Scortecci, Catarina. Criação de tribunal federal em Curitiba acaba esquecida no STF // www.gazetadopovo.com.br. Gazeta do Povo, 12 януари 2018. Посетен на 11 януари 2020.