Резолюция 108 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Резолюция 108 на Съвета за сигурност на ООН
Дата8 септември 1955
Заседание700
КодS/3435 (Документ)
Вот 11 0 0
ПредметПалестинският въпрос
РезултатПриета
Съветът за сигурност на ООН
в състав от 1955 г.
Постоянни членове
Непостоянни членове
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 108 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 8 септември 1955 г. по повод конфликта в Палестина.

Като взема предвид последния доклад на началник-щаба на Организацията на ООН за примирието в Палестина,[1] с Резолюция 108 Съветът за сигурност отбелязва с голямо безпокойство прекъсването на преговорите, предприети от началник-щаба на Организацията на ООН в Палестина в съответствие с предишната резолюция на Съвета, и изказва дълбоко съжаление за случилите се неотдавна актове на насилие в районите, прилежащи към демаркационната линия, установена между Египет и Израел на 24 февруари 1949 г.

Съветът отбелязва с одобрение приетите от двете страни предложения, направени от началник-щаба на Организацията на ООН за примирието, и призовава страните да предприемат всички необходими мерки за установяване на порядък и спокойствие в района и, в частност, да прекратят насилието и строго да изпълняват заповедта за прекратяване на огъня. Съветът изказва съгласие с мнението на началник-щаба, че въоръжените сили на двете страни трябва да бъдат действително отделени едни от други с помощта на предложените от него мерки. Резолюцията обявява, че на наблюдателите на ООН трябва бъде предоставена абсолютна свобода на движение в района, за да могат да изпълняват своите задължения. Страните в конфликта са призовани да излъчат свои представители, които да поддържат непрекъсната връзка с началник-щаба на Организацията на ООН за примирието в Близкия изток и да му оказват пълно съдействие за постигане на поставените цели.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Документ S/3430 от 6 септември 1956. Доклад на начални-щаба на Организацията на ООН за наблюдение на спазването на примирието в Палестина от 5 септември 1956 г. относно скорошни инциденти между Египет и Израел в зоната на Ивицата Газа.// United Nations Documents, undocs.org.
  2. ((en)) UNSCR. Resolution 108

Източници[редактиране | редактиране на кода]