Резолюция 111 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Резолюция 111 на Съвета за сигурност на ООН
Дата19 януари 1956
Заседание715
КодS/3538 (Документ)
Вот 11 0 0
ПредметПалестинският въпрос
РезултатПриета
Съветът за сигурност на ООН
в състав от 1956 г.
Постоянни членове
Непостоянни членове
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 111 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 19 януари 1956 г. по повод конфликта в Палестина.

Резолюцията взема предвид изявленията на представителите на Израел и Сирия и последните доклади на началник-щаба на Организацията на ООН за примирието в Палестина[1], отнасящи се до оплакването на Сирия от атаката, извършена на 11 декември 1955 г. от редовни израелски войски срещу редовни части на сирийската армия, намиращи се на сирийска територия.[2] Съветът отбелязва, че според мнението на началник-щаба действията на Израел са преднамерено нарушение на условията на Общото споразумение за примирие между Израел и Сирия, включително и на тези, отнасящи се до демилитаризираната зона, прекосена от израелските войски, навлезли на сирийска територия.[3] Съветът отбелязва, че според докладите на началник-щаба сирийските власти възпрепятстват дейностите на Израел на Галилейското езеро в нарушение на Общото споразумение за примирие между двете страни.

Резолюция 111 постановява, че действията на сирийските власти не оправдават по никакъв начин действията на Израел, и напомня на израелското правителство, че Съветът вече е осъждал военни действия, нарушаващи Общото споразумение за примирие, независимо дали тези военни действия са предприети като контрамерки или не, и се е обръщал към израелската страна с призив да предприеме ефективни мерки, за да предотврати подобни действия. Във връзка с това Съветът за сигурност осъжда нападението, извършено от Израел на 11 декември 1956 г., като явно нарушение на постановленията за прекратяване на огъня, съдържащи се в Резолюция 54 на Съвета за сигурност, на Общото споразумение за примирие между Израел и Сирия и на задълженията на Израел съгласно Хартата на ООН. Съветът изказва дълбока тревога от факта, че правителството на Израел не изпълнява своите задължения, и призовава израелската страна в бъдеще да изпълнява своите задължения или в противен случай Съветът ще бъде принуден да обсъди какви допълнителни мерки съгласно Хартата на ООН ще бъдат необходими за възстановяване и поддържане на мира. Резолюцията призовава страните да спазват задължението си по чл. V от Общото споразумение за примирие по отношение на зачитането на демаркационната линия и демилитаризираната зона. На началник-щаба на Организацията на ООН за примирието в Близкия изток се предлага да продължи да представя своите съображения за подобряване на положението в района на Галилейското езеро и да докладва на Съвета за постигнатите в това отношение успехи. Освен това резолюцията призовава страните да се договорят с начални-щаба за незабавна размяна на всички военнопленници.

В края на резолюцията Съветът за сигурност призовава страните да си сътрудничат с началник-щаба в това и във всички други отношения, да изпълняват най-добросъвестно задълженията си според Общото споразумение за примирие, и в частност, широко да се възползват от услугите на апарата на Смесената комисия по примирието при тълкуването и прилагането на неговите постановления.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Документ S/3516 от 20 декември 1955. Доклад на начални-щаба на Организацията на обединените нации за наблюдение на спазването на примирието в Палестина от 15 декември 1955 г. до председателя на Съвета за сигурност на Обединените нации за инцидента на Тивериатдското езеро от нощта на 11 - 12 декември 1955 г.// United Nations Documents, undocs.org.
  2. Документ S/3505 от 13 декември 1955 г. Писмо от постоянния представител на Сирия до председателя на Съвета за сигурниост на ООН от 13 декември 1955 г.
  3. Документ S/3516, т. 29, с. 10.
  4. ((en)) UNSCR. Resolution 111

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]