Ренодо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ренодо
„Гонкур“
Теофаст Ренодо
Присъждана залитература
Датапървият вторник на ноември
Мясторесторант „Друан“, Париж
Държава Франция
Първо връчване1926 г.

Наградата „Теофаст Ренодо“ (на френски: Prix Théophraste-Renaudot, френско произношение: pʁi teofʁast rənodo) или Награда „Ренодо“ е френска литературна награда.

История[редактиране | редактиране на кода]

Наградата „Ренодо“ е създадена през 1926 г. от 10 художествени критици в очакване на резултатите от обсъждането на журито на наградата „Гонкур“. Наградата носи името на Теофаст Ренодо (на френски: Théophraste Renaudot), който е създал първия френски вестник през 1631 г. Създателите на наградата са автори на биографията на Теофаст Ренодо, публикувана през 1929 г., която е в 10 глави, и всяка от тях е възложена на отделен автор.

Наградата „Ренодо“ не е официално свързана с наградата Гонкур и е един вид на допълнение към нея. Обявяването на лауреата става в същото време и място, като наградата „Гонкур“, а именно в първия вторник на ноември в ресторант „Друан“ в Париж. Журито на наградата „Ренодо“ винаги избира алтернативен лауреат спрямо избора на „Гонкур“.

Освен „Голямата награда“, журито връчва всяка година от 1992 г. награда за студенти, от 2003 г. награда за есе, и от 2009 г. награда за джобно издание.

Лауреати на наградата „Ренодо“[редактиране | редактиране на кода]

Лауреати на Голямата награда[редактиране | редактиране на кода]

Лауреати на наградата за есе[редактиране | редактиране на кода]

Лауреати на наградата за джобно издание[редактиране | редактиране на кода]

Лауреати на наградата за студенти[редактиране | редактиране на кода]

Ресторант „Друан“, където се провежда церемонията по връчване на наградата

Източници[редактиране | редактиране на кода]