Република Сало

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Сало.

Italian social republic map.png
Военен флаг на
Италианската социална република

Република Сало̀ (на италиански: Repubblica di Salò, по-разпространеното название на т.нар. Италианска социална република, Repubblica Sociale Italiana) е марионетен режим на германците в Северна Италия след десанта на съюзниците в Сицилия през Втората световна война. Негов глава е Бенито Мусолини. Съществува от 23 септември 1943 до смъртта на Мусолини през април 1945 година. В градчето Сало на езерото Гарда са седалищата на Външното министерство и Министерството на народната култура, оттам и популярното име на "социалната република".

История[редактиране | редактиране на кода]

През юли 1943 година съюзниците правят десант в Южна Италия. Малко след това Мусолини е свален от власт и арестуван, но е освободен от десантна част, командвана от Ото Скорцени. Много скоро той основава в Сало Италианската социална република. Тя е сателит на Германия и на практика немците разполагат с властта. Освен това там са разположени и части на Вермахта, които да се бият срещу напредващите съюзници.

Бенито Мусолини стои начело на марионетаната държава около две години. През април 1945 година тя е превзета от британците и американците, с което е сложен край на нейното съществуване.