Рие Фу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рие Фу
Rie fu
японка певица
Родена
11 януари 1985 г. (39 г.)
Активен периодот 2004 г.
Семейство

Уебсайтwww.riefu.com

Рие Фу (псевдоним на Рие Фунакоши) (11 януари 1985, Токио) – една от най-известните японски певици. Тя живее между САЩ и Япония заради работата си.

От 1992 до 1995 тя живее в Мериленд със своето семейство. През това време започнала да свири на пиано тогава се заражда любовта ѝ към музиката. Вдъхновение черпи и от Шерил Кроу, Мишел Бранч и други известни поп музиканти от 70-те.

След като се завръща в Япония от 1995 до 2003 завършва основното и средното си образование в Токио. През 2002 се научила да свири и на китара, почти веднага започнала да прави и записва песни. Изпратила демо версия на звукозаписна компания (Sony) и те я приели. Нейният първи сингъл излиза през март 2004. След малко повече от година излиза още един неин хит излъчван в популярното аниме BLEACH (Life is like a boat). След това певицата получава високо признание и търсене. През 2005 нейна песен се появява в още едно аниме Gundam Seed Destiny песента се казва I Wanna Go To A Place... Това е третата нейна песен, която се използва за край на аниме. И през 2006 година нейната песен Until I Say се използва за японката реализация на филма Heidi. През 2007 прави още една песен за края на аниме:Darker than Black песента се казва tsukiakari.

Тя завършва на „Central Saint Martins“ колеж по изкуство и дизайн на Университета за изкуства – Лондон в Изящни изкуства (като се мести от моден дизайн на графичен дизайн) през 2007 г. РИО често прави дизайни на голяма част от собствените си албуми и единични брошури, нейните собствени картини често са включени в тях.

Тя често казва, че голямо влияние върху нея указват Карол Кинг, Джони Мичъл и Юми Мацутоя.

Тя често прави двуезични песни на японски и английски. Въпреки че по-голяма част от песните ѝ са на японски след това те биват преведени на английски и направени техни кавър версии.

На 3 март 2008 година тя реализира една от мечтите си има издаден албум в Англия. Нарича се:Tired & Lonesome. След дебюта ѝ в Англия албума ѝ ще излезе и на европейските пазари.