Рифт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Космическа снимка на Източноафриканската рифтова система.

Рифт е голяма линейна тектонска структура, образувана при разтягане или пропадане на участъци от земната кора, ограничени от разломи или разломни зони (предимно разседи и разседни зони). Рифтовете са дълги стотици и хиляди километри.

Океански рифтове[редактиране | редактиране на кода]

Разположени са в централната част на средноокеанските хребети, оградени от рифтови долини със стръмни склонове. Те изграждат световната рифтова система, в която се съсредоточава притокът на мантийно вещество.

Континентални рифтове[редактиране | редактиране на кода]

На континентите в днешно време е активна Източноафриканската рифтова зона, където в условията на активен вулканизъм произтича изтъняване на земната кора и в някои места (Афар) вече се формира океанска кора. Развитието на тази зона вероятно ще доведе до формирането на нов океан. При активните рифтове се осъществява интензивен вулканизъм.

Авлакогени[редактиране | редактиране на кода]

Рифтовете, които завършват своето развитие без да се превърнат в океани, постепенно се запълват с утаечен материал и формират големи линейни депресии с голяма мощност на утайките в сравнение с нормалната утаечна покривка. Такъв рифт е Байкалската рифтова зона в Сибир.