Рихард Кунд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рихард Кунд
Richard Kund
германски изследовател
Роден
Починал
31 юли 1904 г. (52 г.)

Националност Германия
Наградимедал „Карл Ритер“ (1890)
Рихард Кунд в Общомедия

Рихард Кунд (на немски: Richard Kund) е германски армейски офицер, пътешественик, изследовател на Африка.

Експедиционна дейност (1885 – 1891)[редактиране | редактиране на кода]

През август 1885 година, заедно с Ханс Тапенбек, предприемат експедиция като тръгват от Леополдвил (Киншаса) на югоизток, пресичат река Нзеле (ляв приток на Конго) и през септември достигат до река Кванго, малко по-нагоре от праговете Кингуши. Оттам продължават на изток, пресичат реките Вамба, Инзия и Квилу, от системата на Кванго и през октомври достигат до Касаи, от където продължават на североизток и през ноември, след многократни въоръжени стълкновения с местните племена, достигат до река Лукение (десен приток на Касаи). След като в поредната схватка с африканците Кунд е сериозно ранен експедицията е принудена да се върне обратно. Спуска се по Лукение и по долното ѝ течение – Фими и през януари 1886 година се завръща в Леополдвил.

През 1887 – 1888 година, отново с Тапенбек, от Криби (3°00′ с. ш. 9°55′ и. д. / 3° с. ш. 9.916667° и. д.) достига на североизток до средните течения на реките Ньонг и Санага в Камерун, а през 1888 – 1889 година в междуречието между двете реки основава бъдещата столица на Камерун – град Яунде.

През 1890 година по здравословни причини е преместен от Камерун в Германия, но още същата година отново е назначен за ръководител на нова експедиция в Камерун, която възглавява до 1891 година, когато окончателно се завръща в Германия.

През 1890 година е награден със сребърен медал на Берлинското географско дружество за постигнатите резултати от първите му две експедиции.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, М., 1973, стр. 328 – 329, 403.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Richard Kund в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​