Ришки проход

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Карта на Ришкия проход
Защитена местност Орлиците: чешмата при река Немой дере
Чешмата на тополичани

Ришкият проход (по името на село Риш при северния му край), неправилно изписван като Рижки проход, старо наименование Чалъкавашки проход, е планински проход (седловина) в централната част на Върбишка планина (от Източна Стара планина), в Община Смядово, област Шумен и Община Сунгурларе, област Бургас.

Дължината на прохода е 11,3 km, надморската височина на седловината е 414 m. Поради малката си надморска височина и малката дължина Ришкият проход е най-късият и удобен път през Източна Стара планина, който е използван още от Древността.

Проходът свързва Ришката котловина, респективно долината на Брестова река (десен приток на Голяма Камчия) на север с долината на река Луда Камчия на юг[1]. Започва на 2 km източно от село Риш на 207 m н.в., насочва се на юг, след 5,2 km се изкачва на седловината, на 414 m н.в. и навлиза в Бургаска област. След това започва спускане по южния склон на Стара планина, по долината на Железна река и след 6,1 km, на 189 m н.в. достига моста над река Луда Камчия, където проходът свършва.

През прохода преминава участък от 11,3 km (от km 39,5 до km 50,8) от второкласния Републикански път II-73 Шумен – Смядово – Карнобат. През 2013 г. пътят е рехабилитиран, разширен и модернизиран и се поддържа целогодишно за преминаване на МПС.

Други[редактиране | редактиране на кода]

На Ришкия проход е наречена улица в кварталите „Красна поляна 2“ и „Факултета“ в София (Карта).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия „България“, Том 5, Издателство на БАН, София, 1986, с. 787