Роберт I (Фландрия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Роберт I Фризиец (на френски: Robert le Frison, lat: на латински: Roberti Frisonis, на немски: Robert I. der Friese, * 1035; † 12 или 13 октомври 1093) е от 1071 до 1093 г. граф на Фландрия от Дом Фландрия.

Той е малкият син на граф Балдуин V от Фландрия († 1 септември 1067) и Адела († 8 януари 1079), дъщеря на крал Робер II Благочестиви.

Неговият по-голям брат Балдуин VI е определен от баща им да го последва като граф на графство Фландрия, а Роберт остава без значимо наследство. Баща му му дава кораб и пари и го праща да си търси щастието от другата страна на морето. Роберт е дълги години на приключенски път. В Испания се бие против маврите и претърпява корабокрошение на път за Светата земя. След това той служи известно време в гардата на варягите на византийския император в Константинопол.

През 1063 г. Роберт отива във Фризия, за да се ожени там за вдовицата на граф Флоренс I и след това там следващите години да е владетел като опекун на своя малолетен доведен син, граф Дитрих V. Затова има днешното си допълнително име Фризиеца.

През 1070 г. умира граф Балдуин VI Фландерски и оставя само два млади сина, и тяхната майка Рихилда поема регентството във Фландрия. Роберт се възползва от несигурното положение и напада графството и завладява северните и южните части. Той побеждава напълно на 22 февруари 1071 г. в битката при Касел. Неговият племеник, граф Арнулф III Нещастния, пада убит в боевете и Рихилда бяга с втория си син в родния ѝ Хенегау. Роберт се разбира бързо с крал Филип I, на когото той дава абатството Корби и за замяна на това е признат от него за граф на Фландрия. Те се съюзяват против Норманското царство на Вилхелм Завоевателя (женен за Матилда, сестрата на Роберт), като подкрепят съюза си чрез женитбата на краля с Берта, доведената дъщеря на Роберт.

С печеленето на Фландрия Роберт загубва Фризия през лятото 1071 г. Той е победен от епископ Вилхелм I от Утрехт и херцог Готфрид IV Гърбавия от Долна Лотарингия при Лайден.

Роберт прави град Брюге за своя столица. През 1086 г. той започва дългогодишно поклонническо пътуване до Йерусалим. По пътя тои участва при обратното вземане на Бероя 1087 г. чрез византийския император Алексий I Комнин. Роберт обещава на императора да му изпрати някой ден 500 рицари за борбата срещу враговете на Византия. През април 1090 г. той е отново във Фландрия и получава писмо от император Алексий, в което му напомня за обещанието му. През 1091 г. Анна Комнина пише в произведението си "Алексиада" за пристигането на 500 рицари от Фландрия.

Роберт умира на 12 или 13 октомври 1093 г., неговият син Роберт II Йерусалимски го последва.

Семейство[редактиране | edit source]

Роберт Фризиецът е женен от 1063 г. за Гертруда Билунг († 1113), дъщеря на херцог Бернхард II от Саксония и вдовица на граф Флоренс I от Западна Фризия. Тяхните деца са:

Източници[редактиране | edit source]

  • C. Verlinden, Le chroniqueur Lambert de Hersfeld et les voyages de Robert le Frison, Comte de Flandres, in: Annales de la Société d’Emulation de Bruges 76 (1933), S. 83-94
  • C. Verlinden, Robert I le Frison, comte de Flandre; étude d’histoire politique (Antwerpen, 1935)
  • Lamperti Hersfeldensis Annales, Oswald Holder-Egger, MGH SS rer. Germ. 38 (1894), S. 121-125