Робърт Блох

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Робърт Блох
американски писател
Robert & Marion Block.jpg
Роден: 5 април 1917 г.
Чикаго, Съединени американски щати
Починал: 23 септември 1994 г.
(на 77 г.)
Лос Анжелис, Съединени американски щати

Писател:
Жанр(ове): фентъзи
Награди: Хюго

Робърт Албърт Блох (на английски, фамилията на немски Robert Albert Bloch) е американски писател на научна фантастика. Роден е в Чикаго, щат Илиноис и като малък е почитател на творчеството на Хауърд Лъвкрафт. Той водел лична кореспонденция с Лъвкрафт. Първият разказ на Блох — „Lilies“ излиза през 1934 г. на страниците на полупрофесионалното списание „Marvel Tales“. През следващите 10 години тоя пише усилено кратки произведения, които публикува в различни списания. Произведенията му от този период са основно разкази на ужаса и фентъзи. Някои от тези разкази са написани в съавторство с Хенри Катнер. Първата книга на Блох е издадена през 1945 г. във Великобритания. Още същата година издателство „Arkham House“ издава голям сборник с разказите му под заглавието „The Opener of the Way“.

През 1950-те години Блох продължава да пише и публикува разкази. Неговият разказ „That Hell-Bound Train“, който е публикуван през 1958 г. получава награда Хюго. Неговият първи роман — „This Crowded Earth“ излиза през 1958 г. Вторият му роман — „Psycho“ (1959) става основа на едноименния филм на Алфред Хичкок. През 1960-те и 1970-те Робърт Блох си сътрудничи с Холивуд и за този период взима участие като сценарист в над 15 филма. В края на 1970-те години той се завръща към жанра в който е пишел в началото на кариерата си като започва да пише романи на ужасите.

През 1975 г. получава наградата „World Fantasy Award“ за особен принос фантастиката. Той е четирикратен носител на премията на Брем Сток. За голямото си творчество в областта на фантастиката е награден с награда Хюго.

През август 1994 г. Блох публикува своя собствен некролог и месец по-късно умира от рак в Лос Анжелис.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за