Робърт Луис Стивънсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Робърт Луис Стивънсън
Rls-pc1.jpg
шотландски писател
Роден 13 ноември 1850
Единбург, Шотландия
Починал 3 декември 1894
Ваилима, Самоа
Националност англичанин
Жанр поезия, романи
Робърт Луис Стивънсън в Общомедия

Робърт Луис Стивънсън (Robert Louis Stevenson, 1850-1894), е шотландски романист, поет и автор на пътеписи.

Биография[редактиране | edit source]

Ранни години[редактиране | edit source]

Робърт Луис Балфор Стивънсън е роден в Единбург, Шотландия в семейството на инженера Томас Стивънсън и съпругата му Маргарет Балфор, които са много религиозно настроени. Потомък е на три поколения инженери и строители на фарове. Следва отначало строително инженерство в Единбург, после разбира, че здравето му е неподходящо за тази професия и се насочва към правото. Но не е практикувал и професията на адвокат. На 18-годишна възраст се отказва от името Балфор и променя презимето си от Lewis на Louis. Започва да се нарича с инициалите си "RLS".

Когато лекарите установили, че има туберкулоза, той напуснал Шотландия и се установил в Южна Франция. Здравето му укрепнало и бъдещият писател тръгнал пешком по пътищата на Франция, придружаван от едно товарно муле. Плавал с лодка и по белгийските и холандски реки и канали. Първите му две книги описват тези пътешествия. По семейни причини е принуден да предприеме трудно за онова време пътуване до Северна Америка. Състоянието му се влошава и лекарите го изпращат във високопланинското швейцарско селище Давос.

Творчески години[редактиране | edit source]

През 1882 година Стивънсън създава книгата „Нови хиляда и една нощ“, където използва похватите на арабския приказен епос. През 1883 година, едва 33-годишен, Робърт Луис Стивънсън издава книгата, която го обезсмъртява - „Островът на съкровищата“. Първоначално той разказвал романа на доведения си син, за да види как ще го възприемат младите читатели. Под перото му всяка тема се превръща в приключенска творба.

Последни години[редактиране | edit source]

Съпругата му Фани (родена Озбърн) оказва голяма подкрепа на Стивънсън в авантюристичния му начин на живот. Стивънсън прави няколко посещения в Кралство Хаваи и се сприятелява с крал Давид Калакауа.

Умира като племенен вожд (наричан е от племето си Туситала) и като собственик на плантация в дома си „Ваилима“ в Самоа на 44-годишна възраст.

Сам съчинява надгробния си надпис в стихове:

Под звездната безкрайна шир,
сложете ме да спя във мир.
Честит до края бях безспир
и за почивка съм готов.
Тоз стих за мен да изсекат:
„Той спи в мечтания си кът;
морякът върна се от път,
ловецът свърши своя лов“.

Частична библиография[редактиране | edit source]

Романи

Външни връзки[редактиране | edit source]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за