Робърт Райш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Робърт Райш
американски политик
Робърт Райш 
Родена: 24 юни 1946
Скрантън , Пенсилвания , САЩ

Робърт Бернарт Райш роден на 24 юни 1946 е американски политически икономист, професор, автор и политически коментатор.Той е служил в три правителства, включително тези на президентите Форд, Картър и като Секретар на труда при президента Бил Клинтън от 1993 до 1997. Образованието си получава в Колеж Дартмут,Оксфордски университет и Университета Йел, той е определян като един от най-добрите американски политически икономисти.

Райш по настоящем е професор по публична политика към Училище Голдман по публична политика към Калифорнийски университет, Бъркли. Той е и бивш професор към Харвардски университет и професор по "Социална и Икономическа Политика" към Университета Брандейс. Също така е бил редактор на Новата Република, Американската перспектива както и председател и редактор наХарвардски бизнес преглед, Атлантикът,Ню Йорк Таймс иУол стрийт журнал.

Райш е политически коментатор на програми сред които Хардбол с Крис Матю,Обратно броене с Кейт Оберман,Тази седмица с Джордж Стефанополис,програмите на CNBC Къдлоу и компания. През 2008, списание Тайм го определя в класацията десетте най-успешни членове в кабинета за века и Уол Стрийт Журнал го поставя сред топ 10 най-добри бизнес мислители.Той бе определен и като член от избрания президент Барак Обама в икономически консултантски съвет.

Той е публикувал 13 книги сред които бестселари като Трудът на нациите,Причината,Суперкапитализъм и най-новата Афтършок: Следващата икономика и американското бъдеще.. Той е също така председател на Обща кауза и пише собствен блок относно политическата икономия.

Ранен живот и кариера[редактиране | edit source]

Райш е роден в Скрантън, Пенсилвания. Началното си образование той получава в Гимназия Джон Джей в Крос Ривър, Ню Йорк. Той постъпва и в Колеж Дартмут като завършва с отличие бакалавърска степен през 1968 и печели стипендия Родсда да учи Философия, политика и икономика в Оксфорд.

От 1973 до 1974 той работи като правов чиновник към Съда "Франк М. Кофин", висш съд на американския апелативен съд на първа инстанция и от 1974 до 1976 е бил помощник на главния градски юрисконсулт - Робърт Борк. През 1977 президента Картър го назначава като директор на службите за планиране на политиката към Федералната търговска комисия.

От 1980 до 1992 Райш преподава в Харвардски университет към училище Кенеди за управление,където пише серия от книги и материали, включително Следващата американска граница и Трудът на нациите . Бил Клинтън лансира идеите на Робърт Райх в предизборната си кампания през 1992 и след избирането му, той кани Райх да оглави неговия икономически екип. Райх по-късно се присъединява към администрацията като секретар по труда. По време на своя мандат той прилага законът за семейството и отпуските по болести, който успешно налага и увеличаването на минималното възнаграждение, успешно лобира и за акта за преминаването на акта от училище към работа и стартира брой обучителни програми за работа.

В допълнение Райш използва офиса за да насочи вниманието на американците към работни места продиктувани от международните промени. Той се аргументира с това, че държавата осигурява повече възможностти за трудещите се към научаването на по-технологични методи и предположението за свиване в разликата на средната класа по отношение на неумеещи и високоумеещи работници.


След администрацията на Клинтън[редактиране | edit source]

През 1996 между второто преизбиране на Клинтън и стъпването в длъжност, Райш решава да напусне департамента и да прекара повече време със синовете си. Той публикува придубития си опит, работейки в правителството на Клинтън в Заключен в кабинета. След публикацията на книгата Райх получава известни критики.

Райх става професор в Университет Брандейс като водеи курсове и за студенти. През 2003 той е избран за професор на годината от студентите.

През 2002 той започва кампания за говернатор на Масачузетс.Също така публикува книга обвързана с кампанията Ще бъда кратък. Райх е първият демократ от голяма политическа величина,който се обявява в подкрепа на еднополовите бракове. Той също така изказва подкрепа относно абортите и строго осъдителното капиталово наказание. Неговия екип в кампанията е съставен главно от студентите му от Университета Брандейс. Също така неговата кампания има слабо финансиране, той изненадва много като се класира втори от общо 6 кандидата главно с 25% от вота.

През 2003 е бил награден с престижната награда на фондацията VIZE 97 на Вацлав Хавел за неговите писания в областа на икономиката и политиката.

През 2004 публикува Причината:Защо демократите ще спечелят битката за Америка книга относно това как либералите могат да се аргументират убетително за позиция в страната внушаващо доминирана от радикалните консерватори.

В допълнение към професионалната му роля той е и седмичен участник в Американската публична медия, Общественото радио и програми като Пазарът,радио предавене и редовен колумнист в Американската Перспектива,на която и е съосновател през 1990 .

В началото на 2005 са съществували известни спекулации, че Райш би потърсил още веднъж подкрепата на Демократите по отношение на изборите за говернатор на Масачузетз.

На 1 Януари 2006 Райш се присъединява към факултета ЮС Бъркли Училище Голдман за политика. От тогава той преподава популюрни курсове наречени Богатство и Бедност. В допълнение към професионализма си Райш е също така и член на Бюрото по настоятелство за центъра Блум към развиващите се икономики от Калифорнийски университет, Бъркли. Центърът се фокусира в намирането на решения по адрес на кризи и ектремни нива на мизерия и бедствия в развиващия се свят.

Две години по-късно неговата книга Суперкапитализъм: Трансформацията на бизнеса, демокрацията и всекидневния живот е публикувана. В нея той защитава теза, че корпорациите трябва да се фокусират върху това да произвеждат по-добри продукти и услуги и да стоят настрана от политиката.

През първичните избори от 2008 Райш публикува артикул, който е бил екстремно критичен по отношение привържениците на Клинтън в отговор на атаките на Бил Клинтън срещу Обама. Райх ги определя като неоснователни. На 18 Април 2008 Райш одобрява избирането на Барак Обама за президент на Съединените щати. На 3 Април 2009 Райш коментира публикуването на Ю6 относно заетоста,които посочват че САЩ се намира в депресия.

През Септември 2010 неговата книга "Афтършок: Следващата икономика и бъдещето на Америка" е публикувана.

Той в момента пише блогове относно политиката на www.robertreich.org.[1]

Политическа и философска дейност[редактиране | edit source]

Официален департамент на заетостта, портрет на Робърт Райх

В интервю с Ню Йорк Таймс той изказва следното твърдение - "Аз не вярвам в разпределението на богатството за нуждата от самото разпределение. Но аз съм убеден в това как може да си позволим да плащаме за това от което има нужда нацията."

В отговор към въпрос отнасящ се в какво би препоръчал на предстоящия президент по отношение на правилна и устойчива печалба и разпределение на благата, Райш казва "Увеличаване на приходидите от данъчни постъпления — добавки за хората с ниски доходи и по-висок данък общ доход достигайки до максималните 5%. В по-дългосрочен план инвестиране в образование за хората с по-ниска финансова възможност, като се започне от образование в ранна детска възраст и продължи до пътя за по-добър достъп за следгимназиално образование."

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Robert Reich“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.