Рогнеда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рогнеда
Рогнѣдь
варяжка княгиня
„Владимир и Рогнеда“ Антон Лосенко, 1770
„Владимир и Рогнеда“
Антон Лосенко, 1770

Родена
около 962 г.
Починала
1000 г. (38 г.)

Религияхристиянство
Семейство
СъпругВладимир I (978 – 986)
ДецаЯрослав I[1]
Рогнеда в Общомедия

Рогнѐда или Ранхилд (Ragnhild, ум. ок. 1000) е полоцка княгиня, една от съпругите на киевския княз Владимир I.

Рогнеда е дъщеря на варяжкия княз Рогволод (Ранвалд), основал княжество Полоцк през 10 в. Рогнеда е славянизиран вариант на варяжкото Ранхилд. Дълго се е смятало, че бащата на Рогнеда принадлежи към норвежкия кралски род на Инглингите.

Първоначално Рогнеда е сгодена за великия киевски княз Ярополк I. През 978 или 980 г. братът на Ярополк I, Владимир I, тогава още княз на Новгород, с помощта на варяжки наемници превзема Полоцк и принуждава Ранхилд да се ожени за него. Владимир изнасилил Ранхилд в присъствието на родителите ѝ, след което заповядва те и синовете им да бъдат убити. Според едно предание след като отвел Ранхилд от Полоцк като своя жена, Владимир I ѝ дава името Горислава.

Рогнеда ражда на Владимир I четирима сина и две дъщери:

  • Изяслав Полоцки
  • Ярослав Мъдри
  • Всеволод Владимирович
  • Мстислав Черниговски
  • Предслава, пленена от полския княз Болеслав I Храбри, на когото става наложница
  • Премислава, вероятно омъжена за унгарския принц Ласло
  • Мстислава, също пленена от Болеслав I Храбри

Една по-късна хроника разказва история, вероятно взета от някоя скандинавска сага. Според тази хроника Рогнеда въстанала срещу съпруга си и накарала най-големия си син Изаслав да убие баща си.

През 987 г. Рогнеда и Изяслав са изпратени да управляват земите на родителите ѝ, т.е. княжество Полоцк.

През 988 г. Владимир I приема християнството, за да се ожени за византийската принцеса Анна Порфирогенита. Новата религия обаче забранява полигамията и поради това Владимир I трябвало да остави предишните си съпруги и да освободи наложниците си. Според една агиография от 19 в. Владимир предложил на Рогнеда да се омъжи за някого от болярите му, но тя отказала и поискала да приеме християнското кръщение.

Според Тверската летопис през 1000 г, малко преди да умре, Рогнеда се постригала за монахиня под името Анастасия, но много изследователи се съмняват в достоверността на тази история.

Рогнеда умира вероятно в град Изяславъл, близо до днешен Минск, през 1000 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Rogneda of Polotsk“ и страницата „Рогнеда Рогволодовна“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.