Роден на четвърти юли (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Роден на четвърти юли
Born on the Fourth of July
РежисьориОливър Стоун
ПродуцентиА. Китман
Оливър Стоун
СценаристиОливър Стоун
Рон Ковик
Базиран на„Роден на четвърти юли“
на Рон Ковик
В ролитеТом Круз
Кира Седжуик
МузикаДжон Уилямс
ОператорРобърт Ричардсон
МонтажДжо Хътчинг
Дейвид Бренер
Филмово студиоIxtlan Productions
РазпространителUniversal Pictures
Жанрвоенен
драма
Премиера20 декември 1989
(Германия)
Времетраене145 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$ 17 800 000
Приходи$ 161 000 000
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Роден на четвърти юли“ (на английски: Born on the Fourth of July) е адаптация от 1989 – американски филм по най-продаваната автобиография със същото име, на ветерана от войната във Виетнам Рон Ковик. Том Круз играе Рон Ковик, в представление, където той печели първата си номинация за Оскар. Оливър Стоун (самият ветеран от Виетнам) е съавтор на сценария с Ковик, а също така продуцира и режисира филма. Стоун иска да заснеме филма във Виетнам, но тъй като отношенията между Съединените щати и Виетнам все още не са се нормализирали, той е заснет във Филипините. Филмът се счита за част от „трилогията“ на Стоун на филми за войната във Виетнам, след „Взвод“ (1986) и преди „Небе и Земя“ от (1993).

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът разказва истинската история на Рон Ковик, жизнерадостен младеж от малко провинциално градче в САЩ, което обича страната си. Той шокира родителите си с решението да се запише доброволец за войната във Виетнам.

Ентусиазмът му бързо се превръща в объркване и ужас, когато по погрешка убива един от собствените си хора. По-късно е ранен фатално и остава парализиран от кръста надолу. Когато се завръща в родината си, той отдавна не е ентусиазирано момче, а ветерна, който преживява ужасите на видяното отново и отново, докато се лекува в болницата за ветерани. Отчаянието го води към алкохолизма, докато не решава да превърне недоволството си в позитивна сила и да се превърна в антивоенен активист.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Том Круз Рон Ковик
Кира Седжуик Донна
Брайън Ларкин Рон Ковик като дете
Реймънд Дж. Бари Г-н Ковик
Кэролайн Кава Г-жа Ковик
Франк Уайли Тими
Том Беринджър сержант Хейс
Уилям Дефо Чарли
Джена фон Ой младата Сюзан Ковик
Стивън Болдуин Били Ворсович [1]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

„Роден на четвърти юли“ е номиниран за осем награди „Оскар“ и спечели „Оскар“ за най-добър режисьор и най-добър филм за редактиране. Историята е за парализирания ветеран от Виетнамската война, станал антивоенен активист.

Филмът е носител на две награди „Оскар“, включително награда на Оливър Стоун за най-добра режисура; четири награди „Златен глобус“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]