Родопска салата

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Родопската салата, която е първообраз на овчарската салата, представлява вариант на шопската салата, но без сирене, към която се добавят кубчета охладени сварени картофи и/или зрял фасул (добре сварен и охладен, или боб от готова консерва).

Когато се приготвя без фасул се добавя заливка от леко подкиселен бульон с натрошени на дребно забулени яйца, които се варят заедно с късчета сушено месо – пастърма, филе или сушено месо от бут (печена, или жарена шунка).

Като подправки се добавят стрита или изсушена самардала и чесън. За подкиселяване на бульона (служещ за заливка – дресинг) може да се използва обикновен винен оцет (но не ябълков) или лимонена киселина.

Гъби, магданоз и маслини не се използват в традиционните рецепти нито на овчарската, нито на родпоската салата, но са често включвани в съвременните варианти и на двете салати.

Най-близка до традиционната рецепта, за приготвяне на родопска салата е рецепта за родопска салата от Веселия готвач [1].

Съществената разлика е, че вместо заливката от подкиселени забулени яйца се ползва майонеза, а вместо пастърма или суха шунка – бекон. Като основни подправки са включени пресен лук и чесън, вместо самардала и чесън.

В салатата е добавен кашкавал, който може да бъде част от рецепта за родопска закуска (име на друг вид гарнитура за аламинути, или цялостно блюдо от месен аламинут и гарнитура, поднесени като микс-бюдо), но не присъства в традиционната рецепта за родопска салата. А родопската закуска е позната и като родопска топенка и е една от многото видове български (и балкански) разядки, наричани топенка (или топеница).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]