Родоски замък

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Средновековен град Родос
Medieval City of Rhodes*
Световно наследство (ЮНЕСКО)

Castle at Rhodes.jpg
Държава Флаг на Гърция Гърция
Тип Културно
Критерии i, iv, v
Справка
Регион** Европа и Северна Америка
Регистрационна справка
Вписване 1988  (12та сесия)
* Името, което е вписано в ЮНЕСКО.
** Региони, групирани от ЮНЕСКО.

Дворецът на Великия магистър на хоспиталиерите в Родос (на гръцки: Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου), известен и като Родоски замък, е отбранително съоръжение в средновековния град Родос, бивша резиденция на великия магистър на Хоспиталиерите през родоския им период. Днес той е паметник на Световното наследство на ЮНЕСКО и музей. Замъкът е главна забележителност на остров Родос.

История[редактиране | редактиране на кода]

Замъкът е построен през Средновековието от рицарите Хоспиталиери. След оттеглянето на кръстоносците от Светите земи те преместват щаб-квартирата си тук. Според описанията на техни съвременници Родоския замък е най-иновативната и най-добре защитената от християнските замъци.

Рицарите Хоспиталиери отбраняват Родос от нападенията на мюсюлманите в продължение на 213 години. Замъкът успява да устои на две големи обсади - през 1444 г. и 1480 г. Поради непристъпността си той пада почти 70 години след превземането на Константинопол през 1453 г. Допълнителни укрепления на рицарите на острова са Линдос, Фараклос и Монолитос,[1] както и Коският замък на близкия остров Кос.

По време на обсадата от 1480 г. към замъка са запращани по около 1000 оръдейни снаряда всеки ден,[2] но той успява да устои. Въпреки това заради ограничените ресурси на неголемия и неплодороден остров, особено след нашествието на османските турци в Мала Азия, рицарите започват да изпитват недостиг на работна ръка и хранителни продукти, които вече трябва да се доставят чак от Сицилия.

През 1520 г., когато над острова отново надвисва опасност от турско нашествие, великият магистър Фабрицио дел Карето повиква от Италия известния укрепител Дела Скала, който да ремонтира и уголеми замъка. Също така по негови указания стените силно са удебелени, надстроени са няколко кули и е изкопан втори ров. Все пак Родоският замък е превзет след шестмесечна обсада от 100-хилядната войска на султан Сюлейман Великолепни.

След окончателното завладяване на острова от турците през 1523 г., Родоският замък защитава турска Мала Азия до 1912 г., когато Родос попада в ръцете на италианците. През 1856 г. дворецът пострадва от експлозия. Възстановен е от италианските власти през 30-те години на XX век по заповед на Мусолини и крал Виктор Емануил II. От 1947 г. островът е в границите на Гърция.

Панорама[редактиране | редактиране на кода]

Изглед към Родоския замък
Изглед към Родоския замък

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.imha.ru/knowledge_base/library/i-library/page,10,1144527229-ioannity-na-rodose.html
  2. http://front.by/statji/sdelaem/bezumstvo_hrabryh.html