Рок против расизма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рок срещу расизъм)
Антирасистки марш на площад „Трафалгар“ в Лондон, април 1978 г.

Рок против расизма (на английски: Rock Against Racism, RAR) е кампания, водена във Великобритания през 1976 година в отговор на нарастващия расов конфликт в страната и разрастването на бели националистически групи като Британския национален фронт.

В кампанията участват поп, рок и реге музиканти, които правят концерти с антирасистки мотиви, за да убедят младежите да не приемат расистки възгледи. Кампанията е в отговор на твърдения и действия на популярни рок музиканти, определяни от мнозина като расистки.

Повод за началото на кампанията е призив на Ерик Клептън от сцената по време на негов концерт в Бирмингам на 5 август 1976 г. „чужденците и черните“ да се махнат от залата, защото са станали „твърде много в Британия“[1].

Възмущение предизвикват също националистическите изявления на Дейвид Боуи, обявил в няколко интервюта (например в сп. „Плейбой“) симпатиите си към Хитлер, когото назовава „рок-звезда“, както и че Британия се нуждае от фашистки лидер[2].

В отговор на разрасналото се движение в Лийдс през 1878 г. възниква течението рок против комунизма на крайнодесни активисти, свързани с Британския национален фронт.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Message Behind Rock Against Racism // www.rockagainstracism.org. Архивиран от оригинала на 2011-02-19. Посетен на 13 август 2010.
  2. Rock the Racists with Rock Against Racism // www.rockagainstracism.org. Архивиран от оригинала на 2011-02-19. Посетен на 13 август 2010.