Роман (България)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Роман.

Герб на Роман
Роман
View to Roman and Iskar.JPG
Общ изглед
България
Red pog.png
Роман
Област Враца
Red pog.png
Роман
Общи данни
Население 2 961 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 2 838 (НСИ)
Землище 15,871 km²
Надм. височина 149 m
Пощ. код 3130
Тел. код 09123
МПС код ВР (Вр)
ЕКАТТЕ 62997
Администрация
Държава България
Област Враца
Община
   - кмет
Роман
Красимир Петков
(независим)
Адрес община
бул. "Хр.Ботев" 132-136; п.к. 3130
тел. 09123/20-64, www.roman-bg.com
Сградата на Общинската администрация

Ро̀ман е град в Северозападна България, Област Враца, в близост до град Мездра. Градът е административен център на община Роман.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен непосредствено до вливането на р. Малък Искър в р. Искър. Има надморска височина 150 м. Отстои на 42 км източно от областния център Враца, на 29 км източно от Мездра, на 120 км североизточно от София по републиканската пътна мрежа, а по железопътна линия – на 109 км.

Роман е с население 3600 души. Гъстотата на населението е 26,6 души/кв. км. През 1946 г. то е било 1769 д., през 1985 г. – 4137 д., през 1992 г. – 3780 д., а през 2002 г. е намаляло до 3512 души. Механичният прираст на гр. Роман за 2002 г. е -11 души.

История[редактиране | редактиране на кода]

За пръв път Роман е споменат в най-ранния османски данъчен регистър от 1430 г. Освободен от османско владичество на 27 ноември 1877 г. Името на града идва от средновековната Романова крепост. Днес тя почти е заличена.

От 1897 г. има гара на железопътната линия София - Варна. През 1913 г. в Роман е създадена организация на БРСДП. По време на Юнското антифашистко въстание от 9 юни 1923 г. гара Роман е завзета от фашистка група. Жители на Роман участват във въоръжената антифашистка борба през 1941-1944 г.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Роман се развива бързо след Освобождението с прекарването на жп линията София-Варна. Така става важен износен пункт за дървен материал, добитък, вълна и млечни продукти. С изсичането на горите се появява нов поминък – каменоделството и търговията. Откриват се работилници за дървообработване, изработване на тухли, варене на ракия и др. Израстват няколко промишлени предприятия: завод за метални изделия (стоманени телове, въжета и др.), за консерви, водноелектрическа централа на р. Искър.

Индустриалното развитие на общината се представя от фирмите "Метизи" АД (www.metizi-co.com) - завод за производство на метални телове, въжета, продукти от тях и АС проводници (преработ. промишл.) – единствено предприятие за производство на стоманени въжета в България и водеща по брой на заетите, както и от фирмите "Стал-20" ЕООД, "Бивар" АД. Обработваемата земя е 56 264 дка (5,3% от тази на областта), горски фонд - 86 175 дка. Има възможност за възстановяване на ябълковите масиви (3000 дка), производство на зърнени култури, гъби и билки, рибовъдство.

Утвърдени са 17 проекта в промишлеността, туризма, селското стопанство и инфраструктурата. За осъществяване на тези проекти общинският съвет решава да учреди търговско дружество "Роман инвест" ЕООД с едноличен собственик на капитала община Роман, което става в началото на 2001 г. Някои от тези проекти са: газификацията на града; изграждане на канализация за отпадните води в Роман и съседни села до 2002 г.

За съжаление и до 2012 година канализация няма,а благодарение на погрешното и строителство град Роман остана с една улица. изграждане на покрит общински пазар - до края на 2001 г.; допълнително водоснабдяване и подмяна на водопроводната мрежа в Роман, Радовене, Стояновци, Караш, Хубавене - до 2003 г.; ремонт и асфалтиране на централната улица на Роман; изграждане на пътя от Кунино до Роман, на пътя по поречието на Малък Искър от с. Своде през Средни рът, Караш и Хубавене до Роман и на пътя от Камено поле през Долна Бешовица до Струпец до 2005 г.В Общината има изградени бензиностанция и газостанция. Повечето от добре работещите фирми на територията на общината са предимно частни (малки и средни). Община Роман работи активно, за привличане на средства, както от предприсъединителните фондове на Европейския съюз, така и от други фондове и програми. Пътищата от гр. Роман към съседните общини са разположени лъчеобразно, предимно от IV клас. Градът има ж.п. гара на централната северна ж.п. линия София - Варна, която пресича територията на общината от запад (спирка Синьо бърдо) на изток (гара Кунино) по долината на река Искър.

Географското разположение благоприятства за развитието на туризма, както поради екологично чистата си и живописна природа, така и поради наличието на уникални археологически находки - останки от римски крепости, праисторически селища, каменни и бронзови накити. Град Роман е разположен върху останки от селище от Бронзовата епоха.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]