Росенбор (казарма)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Росенбор (гарнизон))
казарма Росенбор
Livgardens Kaserne ved Rosenborg
Карта Местоположение
Видказарма
МестоположениеКопенхаген, Дания
АрхитектЙохан Корнелиус Криегер, Ернст Пейманн
Тип на сградатагарнизон
Изграждане1670 – 1786 г.
казарма Росенбор в Общомедия
Централният павилион
Казармите от градините на Росенборг

Росенбор (на датски: Livgardens Kaserne ved Rosenborg) е казарма на кралската гвардия на Дания.

Намира се в Копенхаген близо до замъка Росенбор. Адресът на сградата е на улица Gothersgade, но е с по-голямо изложение на улица Oster Voldgade.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сградата е наследник на павилиона на Кристиан V Датски, който е построен през 1670 г. с подкрепа от архитекта Ламберт ван Хавен. 2 оранжерийни крила са разположени отстрани, като продължават до новия източен бастион, който е построен през 1650 г. Централният павилион е използван често за кралски банкети, в допълнение към павилиона Херкулес (стария павилион на Кристиан IV), който е превърнат в интимен ермитаж[1].

През 1709 г. целият комплекс е свързан в обща дълга сграда, позната още като Оранжерията. През 1743 г. сградата е реконструирана в бароков стил от Йохан Корнелиус Кригер и е преименувана на Laurierhuset (Къщата на Лаурел).

Когато имотът става прекалено малък за казармите Сьолвгаде, разположени от другата страна на градините Росенборг, механикът Ернст Тейманн е натоварен да трансформира къщата на Лаурел в нов щаб на кралската гвардия. Работа продължава в периода 1785 – 1786 г., като в резултат е надстроен етаж на старата сграда. През 1845 и 1930 г. са направени допълнителни ремонти и изменения[2].

Днес[редактиране | редактиране на кода]

През 1985 г. щабът на кралската гвардия е преместен в казармите Ховелте, които се намират в Алерод и Биркерод, северно от Копенхаген. От тогава гвардейците от казармата Росенборг пазят само Амилиабо, Росенборг и Кристианиборг.

Музей[редактиране | редактиране на кода]

В сградата се помещава малък музей, показващ историята и разни предмети на кралската гвардия от нейното създаване през 1658 г. до днес. Открит е на 12 януари 1978 г.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Livgardens Kaserne // Det Kongelige Livgarde. Посетен на 2 февруари 2011.
  2. Livgardens Kaserne // Philip Wu. Архивиран от оригинала на 2009-09-08. Посетен на 2 февруари 2011.
  3. Livgardens Historiske Samlingезик=da // Den Kongelige Danske Livgade. Посетен на 9 септември 2011.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rosenborg Barracks в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​