Ротаракт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ротаракт
Rotaract RGB.jpg
Информация
Мото Себеизграждане - Приятелство чрез служба
Основана 1968 (САЩ); 1995 (България)
Членство Над 6500 клубове с повече от 150 000 членове в Световен мащаб

Над 35 клуба с повече от 560 членове в България

Данни към 30.06.2014
Сайт www.rotaract-bg.org

Ротаракт e част от глобалните усилия за постигане на мир и международно разбирателство в света. Това е младежка програма, създадена и спонсорирана от Ротари, чрез която млади амбициозни мъже и жени на възраст между 18 и 30 години[1] се стремят да постигнат положителна промяна в средата около тях, като работят за физическите и социалните нужди на съгражданите си, за разширяване на приятелските и професионалните си контакти, за увеличаване на познанията си за света.

Rotaract означава “Rotary in action” – Ротари в действие,[2] като резултат от стремежа на ротарианците младите хора да проявяват активен интерес към обществения живот и да имат възможност за професионално развитие. Този именно стремеж подтиква ротарианците да създадат своя младежка програма, чрез която младите хора да могат да се запознаят и да разпространяват ротарианските идеи и принципи.

Всеки Ротаракт клуб провежда периодични срещи (обикновено веднъж седмично), които протичат при разнообразна програма – членовете дискутират актуални социални проблеми и идеи за проекти, с които да допринесат за облекчаването или разрешаването им; обсъждат организацията на междуклубни мероприятия и спортни инициативи; изнасят се лекции от специалисти в различни области на социалния и професионалния живот. Цялостната дейност на програмата Ротаракт дава възможност на младите хора да придобият лидерски качества, знания и умения, необходими за личностно и професионално израстване, като същевременно намерят нови приятелства и поле за реализация на собствените си идеи за подпомагане на обществото, в което живеят.

История[редактиране | edit source]

Ротаракт еволюира бързо през кратката си, но динамична история. След успеха на Интеракт клубовете за гимназиална възраст, през 60те години на XX век Ротари клубовете по цял свят започват да спонсорират младежки групи в университетите под формата на програми за служба на обществото. Президентът на Ротари Интернешънъл (РИ) през 1967-68 г. Лутър Ходжис и Съветът на Директорите на РИ приемат, че тази дейност на клуба намира приложение в международен мащаб и през 1968г. Ротаракт е одобрен като официална програма на Ротари клубовете. Първият Ротаракт клуб е създаден в Северна Каролина, САЩ на 13 Март 1968г. Всяка година в седмицата на 13 Март се чества Световната ротаракт седмица. Няколко десетилетия по-късно програмата Ротаракт израства до силна международна мрежа от клубове в повече от над 6500 клубове в 162 държави и географски райони, с повече от 150 000 членове.

Ротаракт в България[редактиране | edit source]

В България първият Ротаракт клуб е създаден през 1995 година – Ротаракт клуб София. Оттогава ротарианските идеи се разпространяват сред множество млади хора и в момента Ротаракт клубове има в почти всички градове в страната (над 35 активни клуба с повече от 560 членове към 30.06.2014 г.) и са обединени в свой самостоятелен дистрикт на световната карта на Ротари – 2482. Всяка година се провеждат конференции на ротаракторите от цялата страна в различни градове в България, по време на които младите хора се опознават, обменят информация за дейността си по места и взимат решения за провеждане на съвместни инициативи и проекти.

Клубове в България[редактиране | edit source]

Банско - Разлог Пловдив
Благоевград - Център Пловдив - Филипопол
Благоевград - Американски Университет в България Поморие
Бургас Русе
Бургас - Пиргос Свищов
Бургас - Приморие Сливен
Варна Смолян
Варна - Евксиноград София
Велико Търново София - Балкан
Враца София - Витоша
Габрово София Витоша - Изгрев
Дупница София - Интернешънъл
Елена София - Сердика
Каварна София - Сити
Кърджали София - Софийски Университет "Св. Климент Охридски"
Монтана София - Средец
Пазарджик - Бесапара София - Център
Панагюрище Стара Загора
Пирдоп Хасково
Плевен Шумен

Структура[редактиране | edit source]

Ротаракт структура


Дейността на Ротаракт клубовете в рамките на един дистрикт (на територията на България) се координира от Дистриктен Ротаракт Представител, подпомаган от дистриктна комисия от ротарактори, определени от него. ДРП се предлага от клубовете в дистрикта и се избира на годишното събрание на клубовете.

В рамките на мултинационалния дистрикт 2480 клубовете в България са били под ръководството както на чуждестранни, така и на български Дистриктни Ротаракт Представители: Асен Ангелов 2003/2004 година и Драгомир Лазаров 2006/2007 година, а след преминаването на България в отделен дистрикт - 2482 (считано от 01.07.2007 г.), Дистриктни Ротаракт Представители са били:

Виолета Тончева 2007/2008,

Радена Драгиева 2008/2009,

Гено Андреев 2009/2010,

Бояна Банкова 2010/2011,

Александър Василев 2011/2012,

Йордан Терзиев 2012/2013,

Алекс Ангелов 2013/2014,

Кристин Гайдаров 2014/2015 (настоящ),

Васил Десподов 2015/2016 (елект).


В рамките на отделния клуб активните членове избират помежду си свои ръководители (офицери) за срок от една година. Управляващото тяло на клуба е бордът на директорите, който се състои от президент, вицепрезидент, секретар на клуба и ковчежник. Непосредственият паст-президент (последният президент от миналата година) също е член на борда. Президентът на клуба определя председатели на комисиите по четирите основни дейности в клуба - клубна дейност, професионална дейност, обществена дейност и международна дейност.Цели на Ротаракт[редактиране | edit source]

  • Да развива професионални и ръководни умения.
  • Да подтиква към уважение на правата на другите, основаващо се на признаване стойността на всяка отделна личност.
  • Да признава достойнството и значимостта на всички общопризнати професии като възможност за служба в полза на обществото.
  • Да прилага и популяризира високи етични норми като лидерски качества и професионална отговорност.
  • Да запознае и създаде разбиране за нуждите, проблемите и възможностите, както в местен, така и в световен мащаб.
  • Да осигурява възможности за индивидуални и съвместни дейности, за да служи на обществото и подпомага международното разбирателство и добронамереността към всички хора.

Проекти[редактиране | edit source]

Купи и дари[3][редактиране | edit source]

Инициатива по набиране и даряване на хранителни продукти в подкрепа на домове за деца, лишени от родителска грижа, провеждана в няколко вериги супермаркети в страната два пъти годишно – преди коледните и преди великденските празници.

Green Week project[редактиране | edit source]

В рамките на една седмица през пролетта ротарактори от цялата страна засаждат възможно най-много дръвчета в и около градовете, в които живеят, и заснемат акцията на видео, за да разпространят зелената идея чрез интернет и следващата година тя да бъде припозната от повече хора и реализирана в още по-голям мащаб.

Дистриктна инициатива Кръводаряване[редактиране | edit source]

Кампания по кръводаряване, провеждана едновременно в няколко града от страната с цел информиране на обществото за нуждата от даряване на кръв и мотивиране на повече граждани ежегодно да се включват в подобни инициативи.

Външни препратки[редактиране | edit source]