Руй

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Руй.

Руй
Връх Руй, заснет от село Глоговица
Връх Руй, заснет от село Глоговица
Руй (България)
Montanya.svg
Общи данни
Местоположение България (Област Перник, Сърбия)
Част от Руйско-Верилска планинска редица
Най-висок връх Руй 1705,6 m
Руй в Общомедия

Руй е планина в Западна България и Югоизточна Сърбия, в историко-географската област Краище, част от Руйско-Верилската планинска редица. Северна ограда на Трънската котловина. Според Васил Миков името на планината идва от латинското наименование на растението смрадлика (Rhus cotinus), което тук е широко разпространено.

Планината е разположена в най-западната част на Руйско-Верилската планинска група, като по билото ѝ от гранична пирамида № 199 до гранична пирамида № 230 преминава участък от държавната ни граница с Република Сърбия. От северозапад на югоизток дължината ѝ е около 12 км, а ширината — до 10 км. Общат площ около 86 км2. На североизток, изток и югоизток достига до долината на река Ерма, а на юг склоновете ѝ се спускат стръмно към Трънската котловина. На север в Сърбия се простира до долината на река Блатаница (ляв приток на Ерма), а на запад чрез седловина висока 1243 м се свързва с Милославска планина.

Руй е типична масивна, от блоков тип планина, ограничена със стръмни, разседни склонове. Билото ѝ е плоско, разположено на 1600-1700 м н.в. Най-високата ѝ точка е едноименният връх Руй (1705,6 m), разположен в западната ѝ част, на българо-сръбската граница, при гранична пирамида № 210.

Изградена е от протерозойски гнайси, шисти и амфиболити и от палеозойски гранити и гранодиорити. Има малки находища на оловно-сребърни и медни руди. Почвите са канелени и светлокафяви горски. Обрасла е със смесена широколистна гора — бук, дъб, габър. по билото обширни пасища.

По южното подножие на планината, на българска територия са разположени град Трън и 3 села: Забел, Зелениград и Туроковци, а във вътешността ѝ — село Ломница. На сръбска територия, по северният ѝ склон — 3 села: Вучи дел, Ракита и Ясенов дел.

По южното ѝ подножие, на протежение от 7,6 км преминава участък от второкласен път № 63 от Държавната пътна мрежа ПерникБрезникТрън — ГКПП "Стрезимировци".

В близост до връх Руй е изградена хижа Руй, а на левия бряг на река Ерма, в близост до село Ломница се намира Трънският манастир. В най-източната ѝ част е и живописното Трънско ждрело на река Ерма. Някои от основните туристически маршрути в българския участък на Руй са маркирани с лентова (лятна) маркировка.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]