Руй

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Руй.

Руй

Връх Руй, заснет от село Глоговица
Най-висок връх Руй 1705,6 m
Местоположение
Руй (България)
Montanya.svg
България
Планинска верига Руйско-Верилска планинска редица
Географски координати 42°51′47″ с. ш. 22°34′32″ и. д. / 42.863056° с. ш. 22.575556° и. д.

Руй е планина в Западна България и Югоизточна Сърбия, в историко-географската област Краище, част от Руйско-Верилската планинска редица. Северна ограда на Трънската котловина. Според Васил Миков името на планината идва от латинското наименование на растението смрадлика (Rhus cotinus), което тук е широко разпространено.

Планината е разположена в най-западната част на Руйско-Верилската планинска група, като по билото ѝ от гранична пирамида № 199 до гранична пирамида № 230 преминава участък от държавната ни граница с Република Сърбия. От северозапад на югоизток дължината ѝ е около 12 км, а ширината — до 10 км. Общат площ около 86 км2. На североизток, изток и югоизток достига до долината на река Ерма, а на юг склоновете ѝ се спускат стръмно към Трънската котловина. На север в Сърбия се простира до долината на река Блатаница (ляв приток на Ерма), а на запад чрез седловина висока 1243 м се свързва с Милославска планина.

Руй е типична масивна, от блоков тип планина, ограничена със стръмни, разседни склонове. Билото ѝ е плоско, разположено на 1600-1700 м н.в. Най-високата ѝ точка е едноименният връх Руй (1705,6 m), разположен в западната ѝ част, на българо-сръбската граница, при гранична пирамида № 210.

Изградена е от протерозойски гнайси, шисти и амфиболити и от палеозойски гранити и гранодиорити. Има малки находища на оловно-сребърни и медни руди. Почвите са канелени и светлокафяви горски. Обрасла е със смесена широколистна гора — бук, дъб, габър. по билото обширни пасища.

По южното подножие на планината, на българска територия са разположени град Трън и 3 села: Забел, Зелениград и Туроковци, а във вътешността ѝ — село Ломница. На сръбска територия, по северният ѝ склон — 3 села: Вучи дел, Ракита и Ясенов дел.

По южното ѝ подножие, на протежение от 7,6 км преминава участък от второкласен път № 63 от Държавната пътна мрежа ПерникБрезникТрън — ГКПП "Стрезимировци".

В близост до връх Руй е изградена хижа Руй, а на левия бряг на река Ерма, в близост до село Ломница се намира Трънският манастир. В най-източната ѝ част е и живописното Трънско ждрело на река Ерма. Някои от основните туристически маршрути в българския участък на Руй са маркирани с лентова (лятна) маркировка.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]