Руй (връх)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Руй.

Руй
Връх Руй заснет от югоизток
Връх Руй заснет от югоизток
42.8629° с. ш. 22.5757° и. д.
Местоположение на картата на България Област Перник
Общи данни
МестоположениеОбласт Перник, България
Част отРуй
Надм. височина1706 m
Руй в Общомедия

Руй (1706 m н.в.) е най-високият връх на едноименната планина в България. Той е пограничен връх, на темето му има граничен камък.

Върхът има пирамидален вид. Гол е и затревен. Изграден е от палеозойски гранит и гранодиорит.

От връх Руй се открива обширна панорама. На юг се разстила Знеполе, а още по на юг е планинският лабиринт на Краище. На югоизток в далечината се издига Рила. На североизток се виждат хребетите на старопланинските дялове, а на изток – куполът на Витоша. [1]

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Връх Руй е част от движението „Покорител на десетте планински първенци“ на Български туристически съюз. Печат има в хижа „Руй“ и в туристическия информационен център на град Трън.

Намира се на 54 km северозападно от Перник. В основата на северозападния склон на върха е разположена хижа „Руй“, близо до границата със Сърбия.

Основни изходни пунктове за изкачването на върха са гр. Трън и селата Забел, Зелениград и Туроковци, разположени южно от върха, както и с. Ломница в източната част на планината.[1] Въпреки неголямата надморска височина на върха, изкачването му не е сред лесните начинания. От село Ломница например денивелацията, която трябва да се преодолее, е почти 1000 m.[2] Пътят от с. Забел е обозначен с рядка маркировка и няколко табели. На километър-два след селото е църквичката, наречена манастирСвети Димитър“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Николов, Васил, Марина Йорданова. Планините в България. С., АИ Марин Дринов, 1997, с.80, 83. ISBN 954-430-029-5
  2. Стоянова, Михаела. Връх Руй – първенецът в едноименната планина

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]