Самюъл Морз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Самюъл Морз
Samuel Morse
американски изобретател

Роден
Чарлзтаун (днес в чертите на Бостън), Масачузетс, САЩ
Починал
2 април 1872 г. (80 г.)
ПогребанНю Йорк, САЩ

Националност САЩ
Научна дейност
Работил вНюйоркски университет
Известен сАпарат на Морз, морзова азбука
Семейство
СъпругаЛукриша Уокър (1818 –1825)
Елизабет Грисуолд (1848 – 1872)
Подпис
Самюъл Морз в Общомедия

Самюъл Финли Бриз Морз (на английски: Samuel Finley Breese Morse) е американски изобретател и художник. Най-известен е с изобретяването на електромагнитния пишещ телеграф („Апарат на Морз“) и „Морзовата азбука“.

Първото телеграфно съобщение, изпратено с апарата на Морз, е с дата 24 май 1844 г. То е предадено от сградата на Върховния съд във Вашингтон до гарата в Балтимор и съдържа текста от Библията:

What hath God wrought!
(на български: Ето какво стори Бог![1], Числа, 23:23)

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Морз като млад художник
Морз през 1840 г.

Роден е на 27 април 1791 г. в Чарлзтаун близо до Бостън, Масачузетс, САЩ, първо дете на пастора и географ Джедидая Морз и на Елизабет Ан Морз. Бащата е проповедник на калвинизма, поддръжник на Федерацията и пуританин (строго спазване на съботата). Радетел за съюз с Англия по отношение на една силна централна власт. Семейството силно вярва в тези ценности и възпитава сина си на калвинистки добродетели и морал.

Още от младежките си години той се отличава с любознателност, готви се за кариера на живописец и за изучаването ѝ през 1811 г. е изпратен от родителите си в Европа. През 1813 г. Морз представя в Лондонската кралска академия картината „Умиращия Херкулес“, удостоена със златен медал.

Освен живопис Морз изучава и скулптура, но когато се връща в родината през 1815 г., е принуден да се занимава с портретна живопис, даваща му възможност да работи върху предпочитаните от него исторически картини. През 1825 г. Морз е един от основателите и пръв президент (1826 – 1845) на обединението на американските художници – Националната рисувална академия (National Academy of Design, днес National Academy Museum and School) в Ню Йорк, която го избира за президент и през 1829 г. го изпраща в Европа да изучава рисувалните школи на Стария континент.

Телеграф на Морз от 1837 г., част от историческата колекция на France Télécome
Морзов ключ

По време на това пътешествие Морз се запознава с Луи Дагер и се заинтригува от откритията в областта на електричеството и галванизацията, което го насочва към изобретяването на телеграфа, оказал се много практичен. През 1836 г. Морз представя телеграфа пред публика. Правителството на САЩ дава на Морз субсидия в размер на 30 хил. долара през 1843 г. за построяването на пробна телеграфна линия между Вашингтон и Балтимор.

През 1851 г. германска комисия по устройството на телеграфа оценява преимуществата на „апарата на Морз“ и той е въведен в Германия за общо използване. През 1858 г. Морз получава за своето изобретение 400 хил. франка от 10 европейски държави.

Умира на 2 април 1872 г. в своя дом на 5-а и 22-ра улица в Ню Йорк на 80-годишна възраст. Погребан е в гробището „Грийн Ууд“ в район Бруклин. [2]

Галерия с творби на Самюъл Морз[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Библията на български
  2. Проф. Самюъл Финли Бриз Морз. // Ню Йорк Таймс, 3 април 1872. Посетен на 21 юли 2007. Професор Морз почина миналата вечер, в 20 часа. Очаква се хиляди хора да изпратят изтъкнатия учен в последния му път.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]