Санта Мария деле Грацие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Санта Мария деле Грацие
Church and Dominican Convent of Santa Maria delle Grazie
with "The Last Supper" by Leonardo da Vinci*
Световно наследство (ЮНЕСКО)

Санта Мария деле Грацие
Държава Флаг на Италия Италия
Тип Културно
Критерии i, ii
Справка
Регион** Европа и Северна Америка
Регистрационна справка
Вписване 1980  (4та сесия)
* Името, което е вписано в ЮНЕСКО.
** Региони, групирани от ЮНЕСКО.

Санта Мария деле Грацие е църква в Милано, Италия, обявена за един от обектите на световното културно наследство. В трапезарията на църквата се намира стенописът "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи.

История[редактиране | edit source]

Дукът на Милано Франческо I Сфорца заповядва да се построи доминикански манастир и църква на мястото, където е имало малък параклис, посветен на Дева Мария. Главен архитект е Гуинифорте Солари. Манастирът е завършен през 1469. Новият дук Людовико Сфорца решава църквата да бъде семеен параклис и фамилна гробница за фамилията Сфорца. Съпругата на Людовико Беатрис д'Есте е погребана в църквата през 1497.

Апсидата на Донато Браманте

Счита се, че апсидата на църквата е дело на Донато Браманте. Въпреки, че няма реални доказателства на този факт, Браманте е живял в Милано по това време и е цитиран в документите на църквата (доставка на мрамор през 1494). През 1796 г. Наполеоновата войска използвала трапезарията на манастира за конюшня. По-късно в помещението складирали сено.

Втора световна война[редактиране | edit source]

През нощта на 15 август 1943 след атака на съюзническите сили англо-американски бомбандировачи уцелват църквата и манастира. Покривът на трапезарията е унищожен, но няколко стени оцеляват, включително и тази, на която е "Тайната вечеря". Картината била защитена с чували с пясък, но пострадала сериозно.


Вижте също[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]