Сант Андреа (Сан Донино)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сант Андреа а Сан Донино
Chiesa Sant’Andrea a San Donnino
Карта
Местоположение в Кампи Бизенцио
Вид на храмакатолическа църква
Страна Италия
Населено мястоСан Донино, комуна Кампи Бизенцио
Религиякатолицизъм
ЕпархияФлоренция
Архитектурен стилромански
ИзгражданеХV век
Статутцърква
Сант Андреа а Сан Донино в Общомедия

„Сант Андреа“ (на италиански: Chiesa Sant’Andrea a San Donnino) е християнска католическа църква в Сан Донино, квартал на комуна Кампи Бизенцио, провинция Флоренция, Италия.

История и забележителности[редактиране | редактиране на кода]

„Мадоната с младенеца и светци“ на Доменико Гирландайо

Църквата е построена първоначално през ХІ век, но настоящата сграда датира от ХV век. Църквата претърпява сериозни щети през август 1944 г., когато кулата е взривена и е унищожена и част от апсидата, и на 4 ноември 1966 г., по време на голямото наводнение във Флоренция. През 1987 г. в сградата избухва и пожар, който е бързо потушен, но налага почистване на почернелите стенописи.

Стенописите покриват една ниша стена в стената, на която са изобразени две сцени – „Кръщението на Христос“ в горната част, и под него – „Мадоната с младенеца и Свети Себастиян и Свети Юлиян“. Датировката на стенописите около 1473 г. не е безспорна.

Изпълнението на „Кръщението на Христос“ не е с особено високо качество, и затова според експерти е работа на Давид Гирландайо, а не на по известния му брат Доменико Гирландайо. Изображението следва общия план на аналогично произведение на Андреа дел Верокио по същата сцена.

„Мадоната с младенеца и Свети Себастиян и Свети Юлиян“ е сред първите творби на Доменико Гирландайо. Мадоната е изобразена седнала върху мраморен трон с ниша във форма на раковина, характерна за флорентинското изкуство, държейки младенеца изправен върху възглавница на коленете си. Отляво на трона е Свети Себастиян преди неговото мъченичество (но със стрелите в ръка) и Свети Юлиян Хоспиталиер, с меч в ръка. Изображението на Мадоната и детето показват ясно влиянието на Андреа Верокио (Мадоната с младенеца от Метрополитън музей). [1]

Сред останалите забележителности са разпятие на Джовани Франческо от около 1455 г., олтар от Франческо Ботичини, и люнетни стенописи на Рафаелино дел Гарбо.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Andreas Quermann, Ghirlandaio, serie dei Maestri dell'arte italiana, Könemann, Köln 1998. ISBN 3-8290-4558-1
  • Emma Micheletti, Domenico Ghirlandaio, in Pittori del Rinascimento, Scala, Firenze 2004. ISBN 88-8117-099-X

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Поради несигурната датировка обаче, не е безспорно кои изображения са рисувани първи – тези на Верокио или тези на Гирландайо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]