Сан Лоренцо (Флоренция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Сан Лоренцо (базилика))
Вижте пояснителната страница за други значения на Сан Лоренцо.

Базилика „Сан Лоренцо“
Basilica di San Lorenzo
Карта
Местоположение във Флоренция
Вид на храмакатолическа църква
Страна Италия
Населено мястоФлоренция
Посветен наЛаврентий Римски
ЕпархияФлорентинска архиепархия
Изграждане393
Базилика „Сан Лоренцо“ в Общомедия

Базилика „Сан Лоренцо“ (на италиански: Basilica di San Lorenzo) е една от най-старите църкви във Флоренция, Италия.

Интериор

История[редактиране | редактиране на кода]

Основана е през 393 г. Триста години изпълнява ролята на градска катедрала, преди тази позиция да бъде изпълнявана от Санта Репарата, предшественичка на катедралата Санта Мария дел Фиоре.

План на базиликата

През XI век храмът е реконструиран в романски стил. През XV век базиликата е отново реконструирана. По поръчка на Козимо де Медичи Филипо Брунелески пристроява Старата сакристия. По-късно по проект на Микеланджело от другата страна на трансепта е пристроена и Новата сакристия с гробниците на Лоренцо де Медичи и Джулиано де Медичи, и е издигната Библиотека Лауренциана.

Още по-късно римския папа Лъв X поръчва на Микеланджело и облицовка на църквата, но работата така и не е завършена. През XVII век към базиликата е пристроена Капелата на принцовете с голям купол. Редом до олтара на църквата е разположена могилата на Козимо де Медичи.

Нова сакристия[редактиране | редактиране на кода]

През 1520 г. Джулио де Медичи (бъдещият папа Климент VII) поръчва на Микеланджело строителството на нова сакристия (на италиански: Sagrestia Nuova). В капелата са разположени четири алегорически скулптури: „Ден“, „Нощ“, „Зора“ и „Здрач“. „Ден“ и „Нощ“ и се намират на саркофага на Джулиано, херцог на Немур – най-малкия син на Лоренцо де Медичи Великолепни, а „Зора“ и „Здрач“ – на саркофага на Лоренцо, херцог на Урбино (внук на Лоренцо де Медичи, баща на френската кралица Катерина де Медичи). В капелата са погребани също така и самият Лоренцо Великолепни и неговият загинал по времето на заговора на Паци брат Джулиано. На саркофага на Джулиано са изобразени Мадоната с Младенеца и покровителите на семейство Медичи – светите Козма и Дамян.

Верокио прави гробницата на Джовани и Пиетро де Медичи.

В „Сан Лоренцо“ е погребан и Донатело, който прави и два бронзови амвона.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]