Сан Стефано

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
В къщата на семейството на Симеоноглу е подписан Санстефанският мирен договор.

Сан Стефано (след 1926 г. Йешилкьой, на турски: Yeşilköy, на гръцки: Άγιος Στέφανος, Айос Стефанос) е квартал в Истанбул, Турция. Разположен е на Мраморно море, на около 10 километра западно от историческия център на турския мегаполис. До преди бързото разрастване на Истанбул през 70-те години на ХХв. Йешилкьой е малко рибарско селище.

История[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналното му име "Айос Стефанос" е гръцкото наименование на Свети Стефан, светец от византийско време.

През 1203 г. латинската армия на Четвъртия кръстоносен поход акостира на брега на Сан Стефано, за да превземе година по-късно Константинопол.

По време на Кримската война, тук са разположени френските сили.

Сан Стефано е населеният пункт, при който руснаците спират настъплението си по време на Руско-турската война (1877-1878), и е мястото, където Русия и Османската империя подписват на 19 февруари (стар стил) / 3 март (нов стил) Санстефанския мирен договор.

През 1912 г., по време на Балканската война, хиляди войници се разболяват от холера и са доведени в Сан Стефано. Около 3000 от тях умират и са погребани близо до гарата.

В началото на 20 век селото има предимно християнско население — гърци и арменци, което се изселва в Гърция след Гръцко-турската война (1919-1922).

Селото получава настоящото си име Йешилкьой (Зелено село) през 1926 г. съгласно тогавашното законодателство, изискващо всеки населен пункт в Турция да има турско име.

Сан Стефно е център на Деркоска епархия на Цариградската патриаршия.