Саси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Етапи на саксонското заселване в Трансилвания

Саси е народното българско, сръбско и влашко название на саксонските трансилвански рудари (сакси).

Те са поканени първоначално от крал Стефан Урош I на Балканите от Седмоградско, за да разработват находищата на руди в тогава владените от него западни български (включително Осоговия, Чипровци и другаде, които са под властта на българските царе) и сръбски земи. Саси има и в Босна за разработка на тамошните сребърни рудници. Процесът по усилена разработка на рудниците продължава и при наследниците на крал Стефан Урош I до първите векове на османското владичество.[1]

Топонимията на много места издава присъствието на саксонски рудари на Балканите.

Вижте също[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Хронологична енциклопедия на света, том VI, Велико Търново, стр. 598 - Сърбия, Хърватско и Босна в политиката на Византия. ЕЛПИС, ISBN 954-557-003-X, 1991.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Саси#Вешти рудари“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.