Сафриди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Сафрид)
Сафриди
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
(без ранг):Твърдоперки (Acanthopterygii)
серия:Eupercaria
разред:Бодлоперки (Perciformes)
семейство:Сафридови (Carangidae)
род:Сафриди (Trachurus)
Научно наименование
Rafinesque, 1810
Сафриди в Общомедия
[ редактиране ]

Сафридите (Trachurus) са род хищни соленоводни пасажни риби от семейство сафридови. Съществуват над 15 вида, които са разпространени в Атлантическия океан, Тихия океан, Индийския океан и в прилежащите им морета. В Черно море се среща подвидът Черноморски сафрид (Trachurus mediterraneus ponticus), който се храни с хамсия, цаца, попчета и ракообразни. В зависимост от средата, която обитава, сафридът достига размер до 45 cm.

Сезонност в улова и екология[редактиране | редактиране на кода]

Няма забранен сезон за улов на сафрид поради твърде дългия размножителен период. Минималният размер, допустим за улов, е 12 cm. 100-грамовите рибки са обикновено с дължина около 23 cm. Сафридът не трябва да бъде голям. Към момента сафридът е на второ място по количество промишлен улов в Черно море след цацата. Сафридът има дълга продължителност на живота – достига до 15 години, като за това време може да достигне до 35 – 40 cm дължина и да натрупа около 500 g телесна маса. Най-големият сафрид е уловен в Torbay, Англия и е тежал 1,5 kg.

Класификация, осебености и ареал[редактиране | редактиране на кода]

Сафридът е от семейство Carangidae, което е в близка родственост с тези на лефера и на лаврака. Главата му е голяма и е приблизително една четвърт от общата дължина на рибата. Когато сафридът е току-що уловен, кожата на горната част на тялото и главата са тъмно сиво-сини и със зеленикави оттенъци; долната част на тялото и главата са сребристо бели, с метален блясък и виолетов оттенък, а коремът е бял. Тъмното петно на ръба на капака на хрилете е друга отличителна маркировка на сафрида. Ситния сафрид наричат граца, а едрия – хаймана. Виж за локалните и чуждите имена на сафрида.

Сафридът се среща във водите от островите Кабо Верде до Гибралтарския проток, включително и в Средиземно и Черно море и на север по протежение на Атлантическия океан и Северно море. Сафридът е най-труден за улов по време на размножителния период, тъй като тогава рибките са разпръснати или са в малки групи. По-големите риби сафрид мигрират, като пътуват на север през лятото и могат да достигнат чак до норвежкото крайбрежие на Северно море през септември. На север сафридът зимува по ръба на континенталния шелф от Ирландия към Бискайския залив, Северно море и Ламанша.

Източници[редактиране | редактиране на кода]