Саша Безуханова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Саша Безуханова
Основател на MoveBG
Саша Безуханова 
Родена: 27 септември 1962 г. (1962-09-27) (52 г.)
България

Саша Безуханова е инициатор и основател на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може), която работи за устойчивото и демократично развитие на България. Преди да се посвети на тази общественополезна кауза, Саша има 20-годишна успешна управленска кариера в Хюлет-Пакард (HP), където заема различни ръководни позиции. Последно тя е директор направление „Публична администрация и образование” за световните развиващи се пазари, а преди това ръководи дейността на компанията в направление "Публична администрация" за Централна и Източна Европа. Кариерата ѝ в Хюлет-Пакард започва през 1998 г. и над десет години тя е генерален директор за България, през които превръща компанията в лидер на местния пазар на информационни и комуникационни технологии.[1] Тя има водеща роля за привличането на стратегическата инвестиция на Хюлет-Пакард за изграждане на Глобален център за отдалечени услуги, която позиционира България на световната инвеститорска карта и днес осигурява работа на повече от 5000 висококвалифицирани специалисти.

Биография[редактиране | edit source]

Саша Безуханова е родена в Перник. Завършва Немска езикова гимназия с отличие, след което следва в Технически университет-София. Дипломира се като магистър в специалност "Електроника". Завършва и програмата по Мениджмънт на INSEAD.

Саша Безуханова е омъжена и има една дъщеря.

Бизнес кариера[редактиране | edit source]

От началото на 2012 до септември 2013 г. Саша Безуханова е директор направление „Публична администрация и образование” за световните развиващи се пазари. Преди да приеме тази позиция, тя управлява в продължение на три години бизнеса на НР в Публичния сектор за Централна и Източна Европа като въвежда важно стратегическо измерение и холистичен подход към този пазарен сегмент.

Най-значимото ѝ постижение е привличането на инвестицията на Хюлет-Пакард през 2006 г. в Глобален център за отдалечени услуги в България, в който днес работят около 5000 души. Този стратегически проект поставя страната на световната ИТ инвестиционна карта. В резултат, Хюлет-Пакард става най-голямата компания в ИТ сектора и сред петте най-големи работодатели в България.[2].

От 1998 в продължение на над 10 години Саша Безуханова е генерален директор на Хюлет-Пакард България. Под нейно ръководство българският екип на Хюлет-Пакард развива множество ИТ инфраструктурни проекти в някои от най-големите телекомуникационни компании, индустриални предприятия, държавни и финансови институции. Някои от тези проекти се превръщат и в уникални референции и допринасят за обогатяването на световния опит на компанията. Сред тях с най-съществен обществен и международен отзвук е реализирането на проекта за създаване на нови документи за самоличност, приключил август 1999 в България, който спомага за премахването на визовите ограничения за български граждани в Европа през 2001.

През 1995 Саша Безуханова става генерален директор на S&T България [3]. Преди това, в периода от 1990 до 1994 тя е директор на австрийската фирма за медицинска апаратура Хелимед (HELLImed), основен представител на Хелиге (HELLIGE) и Алока (ALOKA) за България [3].

Саша Безуханова има значителен принос за развитието на ИКТ (Информационии и комуникационни технологии) в България. Под нейно ръководство е създадена Националната ИКТ стратегия за конкурентоспособност. Тя е председател на съвета на настоятелите на Техническия университет, член на настоятелството на Американския университет и почетен председател на българския ИКТ Клъстер [3][4]. Като председател на управителния съвет на Junior Achievement [5] в България, Саша Безуханова работи за създаване на среда за развитието на лидерските и предприемачески умения сред младите хора.

Член е и на управителните съвети на:

 • Председател на управителния съвет на Българско училище за политика "Димитър Паница" [6]
 • Председател на настоятелството на Технически университет
 • Член на борда на Джуниър Ачийвмънт България
 • Консултативен съвет към министъра на науката и образованието
 • Фондация "Помощ за благотворителността в България" (ФПББ)

Саша Безуханова е основател, член на борда и председател на Консултативния съвет на високо равнище на Европейския център за жените и технологиите (ECWT) към Европейския съюз. [7]

Oсновател и председател на Български център на жените в технологиите (BCWT).

Консулство[редактиране | edit source]

Понастоящем е почетен консул на Великото Херцогство Люксембург в България.[8]

Отличия и награди[редактиране | edit source]

Саша Безуханова е носител на много престижни награди и отличия:

 • Награда Digital Woman of Europe Award 2013 [9]
 • В топ 5 на най-влиятелните жени в България, определена от в. Пари 2011 [10]
 • Международна награда за жени-лидери Leader SHE 2010 [11]
 • Награда за лидерство на Junior Achievement Europe, 2009
 • Лице на бизнеса в България - определена от в. Financial Times, 2008
 • Най-добра репутация и постижения в областта на корпоративното управление в България, 2003
 • Световен клуб на победителите на Хюлет-Пакард, 2006
 • Награда за ИТ мениджър на годината - 2002, 2001, 1996 на IDG България
 • Бизнес дама на десетилетието (1991 - 1999) - определена от IDG България
 • Европейски клуб на победителите на Хюлет–Пакард 1999
 • Най-добър млад мениджър за България 1997

Саша Безуханова е и лауреат на едно от най-високите държавни отличия на Италия - Орден на Звездата на италианската солидарност, удостоена през 2009 г. за принос в развитието на двустранните икономически отношения между България и Италия.

Източници[редактиране | edit source]

 1. Bulgarian Business Leaders Forum 2010 Awards. //
 2. Expert.bg Хюлет-Пакард е най-големия инвеститор и работодател в българския ИТ сектор.. //
 3. а б в ТУ-София Настоятелство. //
 4. ICT Cluster Management. //
 5. Управителен Съвет на Джуниър Ачийвмънт България. //
 6. Българско училище за политика. //
 7. European Centre for Women and Technology. //
 8. Почетни консулства в София. //
 9. Еврокомисар Нели Круз връчи на Саша Безуханова престижната награда Digital Woman Award за 2013
 10. Топ 100 на най-влиятелните жени в България. //
 11. Саша Безуханова получава наградата LEADER SHE 2010, награда на Forum Invest, Румъния (видео) YouTube

Външни препратки[редактиране | edit source]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за