Сашо Дончев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сашо Дончев
български предприемач
Роден: 7 септември 1953 г. (1953-09-07) (61 г.)[1]
Ямбол, България[1]

Сашо Георгиев Дончев е български предприемач и общественик, по-известен като един от основателите и настоящ изпълнителен директор на частната газова компания „Овергаз Инк.“ АД.[2] [3]

Биография[редактиране | edit source]

Завършил е специалностите „Строителство на газонефтопроводи, газохранилища и нефтобази“ в Руския държавен университет за нефт и газ „И. М. Губкин“ и „Външноикономически отношения“ в УНСС.

От 1978 до 1991 г. работи последователно като технически ръководител, проектант, началник отдел "Транзитен газопровод Русия-Турция" в „Газстроймонтаж“, директор на Строително-монтажното управление по изграждане на магистралния газопровод „Тула-Москва-Киев”.

През 1991 г. заедно с други съдружници създава „Овергаз“ ООД, а през 1992 г. - „Овергаз Инк.“ АД. При учредяването на дружеството е избран за негов изпълнителен директор. Към 2014 г. компанията е вложила над 165 млн. евро в изграждането на над 2200 km газоразпределителна мрежа, даваща възможност на близо 300 000 домакинства да ползват природен газ.

Сашо Дончев е един от инициаторите и авторите на Националната програма за развитие на газификацията в България, Концепцията за развитие на газификацията на България и на Проекта за газификация на населените места в България.

Владее английски, руски и полски език.

Женен е, има двама сина.

Позиции в национални и международни организации[редактиране | edit source]

Сашо Дончев е председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара[4], Българската асоциация Природен газ,[5], Българска мрежа на Глобалния договор на ООН[6], Почетен председател на Българо-руската търговско-промишлена палата[7].

Освен това е член на Съвета на настоятелите на Техническия университет-София[8], на Управителния съвет на Съюза на издателите в България[9], на Управителния съвет на фондация "Атанас Буров"[10].

Сашо Дончев е член на Президиума[11] и Борда на директорите[12] на Европейския делови конгрес.

В периода 1999-2005 г. е президент на баскетболен клуб Ямбол, като през този период отборът носи името Ямболгаз.[2]

Собственик е на близо 30% от акциите на "Сега" АД, издаващо вестник "Сега" - ежедневник с опозиционно звучене.[1]

Бележки[редактиране | edit source]