Свети Вит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Свети Вит
(миниатюра, 1493 г.)

Свети Вит (на латински: Sanctus Vitus) е християнски светец, римски мъченик от времето на ранното християнство. Убит е през 303 година в Рим. Православната църква чества паметта на свети Вит на 16 май или 15 юни по юлианския календар. Католическата църква слави светията на 15 юни.

Житие[редактиране | edit source]

Няма запазени достоверни исторически свидетелства за живота и мъченичеството на свети Вит. Според църковното предание е бил син на римски сенатор от Сицилия. Като дете на седем, а според други източници на дванадесет години, приема християнството под влиянието на своя наставник. Бил е убит по време на гоненията срещу християните от римския император Диоклециан и Максимин.

Отново според преданието свети Вит се отправил към Рим, където избегнал бесовете на император Диоклециан. По-късно когато бил заставен да се помоли на римските богове, той отказал и бил арестуван. Бил хвърлен на арената, за да бъде изяден от лъвовете, които така и не докоснали праведника. Накрая го пуснали в котел с врящо масло.

По неизвестни причини през 16 век в Германия се разпространило поверие, че болен човек може да оздравее, ако танцува пред статуята на светеца в деня на неговия църковен празник. За някои тези танци се превърнали в мания, която започнали да бъркат с нервното заболяване хорея. Впоследствие болестта била наричана и като "танцът на Свети Вит".