Свети Николай (София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Никола.

Църква
"Свети Николай Чудотворец"
София
St Nikolay Mirlikiyski1.jpg
Свети Николай (София) (България)
Black pog.svg
Вид на храма Православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място София
Вероизповедание Православие - Българска православна църква
Епархия Софийска епархия
Време на изграждане ХІІІ век
Съвременен статут Действащ храм
Сайт http://svetinikolay-sofia.info
Църква
"Свети Николай Чудотворец"
София
в Общомедия

St Nikolay Mirlikiyski.jpg

„Свети Николай Мирликийски чудотворец“ е старинна православна църква, разположена в центъра на българската столица гр. София, на ул. “Цар Калоян” № 8.

История[редактиране | редактиране на кода]

Митрополитският храм „Св. Николай Чудотворец” е сред най-старите храмове в София.

Първите основи на църквата са от времето на император св. Константин Велики от 4 в. Предполага се, че резиденцията на севастократор Калоян била издигната именно на мястото на оцелелите части на дворцовия комплекс, построен от императора, покръстил Римската империя, за нуждите на престоя му в Антична София. Днес са запазени и се виждат автентичните стени в подземната част на храма [1]. През вековете на Османското владичество е съществувал като храм „Св. Николай Големи”. Сведение за това дава историкът пътешественик Стефан Герлах, който през 16 в. посещава София.

На 30 март 1944 г. по време на бомбардировките над София църквата е напълно разрушена. Изграденият малък храм през следващите години постепенно се благоустроява и украсява.

Съвремие[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на храмовия празник стотици софиянци посещават малката черква, за да бъдат благословени от светията и да се докоснат до неговата икона. Храмовият празник е 6 декември Никулден.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.online.bg/kultura/my_html/2333/antichen.htm - за останките на късноантичната резиденция на Константин Велики и предположението, че тя е служила впоследствие за резиденция и на севастократор Калоян (ст.н.с. д-р арх. Добрина Желева-Мартинс и н.с. д-р арх. Валентина Върбанова)