Свети Пантелеймон (Света гора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Свети Пантелеймон (Атон))
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Пантелеймон.

„Свети Панталеймон“
Μονή Αγίου Παντελεήμονος
Общ изглед
Общ изглед
Карта
Местоположение в Света гора
Вид на храмаправославен манастир
Страна Гърция
Населено мястоСвета гора
РелигияВселенска патриаршия
Епархияставропигиален
ИзгражданеХI век
Статутпаметник на ЮНЕСКО
Състояниедействащ мъжки манастир
„Свети Панталеймон“ в Общомедия
Вътрешен изглед от манастира

„Свети Пантелеймон“ или Русик (катаревуса: Μονή Αγίου Παντελεήμονος, на гръцки: Μονή Αγίου Παντελεήμονας, известен и като Ρωσσικόν, Русикон) е руски православен манастир в Света гора, Гърция.

История[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е основан от руски монаси през XI век и е признат като самостоятелен манастир през 1167 година. По време на татарското иго в Русия, по-голямата част от монасите са били гърци и сърби. По време на османското господство в Гърция, манастирът запада до положение да останат двама руски и двама български монаси през 1730 година.

През 1765 година манастирът е преместен по-близо до морския бряг и под покровителството на руския адмирал Адмирал Ушаков, молдовската болярска фамилия Калимачи и руските царе е напълно възстановен и разширен. По площ и населеност той става най-големия манастир в Света гора, подслонявайки 1446 монаси през 1903 година и повече от 2000 през 1913 година. Манастирът Свети Пантелеймон е многократно унищожаван от пожари, като заслужава да се споменат пожарите през 1307 година (когато каталонски пирати го подпалват) и през 1968 година.

Манастирските камбани, изработени през XIX век, се считат за най-големите в цяла Гърция. Съществува дъщерна общност на манастира, която се намира в Нови Атон, Абхазия.

Първият руски лидер, който посещава манастира, е президентът Владимир Путин (на 9 септември 2005 година).

Ценности и реликви[редактиране | редактиране на кода]

Обителта може да се похвали с чудесна библиотека от средновековни ръкописи и няколко изключително ценни реликви, като главата на Свети Пантелеймон, един от най-почитаните светци в Русия.

Скитове[редактиране | редактиране на кода]

На подчинение на манастира е монашеския скит Света Богородица, разположен в източната част на полуострова, на около един час ход пеша северно от Карея. Скитът се намира на 700 м надморска височина, на територията на манастира Пантократор, но принадлежи на Пантелеймоновия манастир.

Подчинени на манастира са и бившите руски скитове Стария Русик, Нова Тиваида, които понастоящем се възстановяват и са със статут на килии, както и Крумица[1], сега със статут на метох на манастира.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Скит Крумница // Архивиран от оригинала на 2014-05-12. Посетен на 2014-05-09.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Любен Прашков, Атанас Шаренков. Паметници на културата на Света гора – Атон. Изд. Български художник, София, 1987

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]