Свети Пантелеймон (Атон)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Пантелеймон.

„Свети Пантелеймон“ (катаревуса: Άγιος Παντελεήμων, на гръцки: Άγιος Παντελεήμονας, Агиос Пантелеѝмонас, известен като Ρωσσικόν, Росикон), е руски православен манастир в Света гора, Гърция. Основан е от руски монаси през 11 век и е признат като самостоятелен манастир през 1167 година. По време на татарското иго в Русия, по-голямата част от монасите са били гърци и сърби. По време на османското господство в Гърция, манастирът запада до положение да останат двама руски и двама български монаси през 1730 година.

Вътрешен изглед от манастира.

През 1765 година манастирът е преместен по-близо до морския бряг и под покровителството на руския Адмирал Ушаков, молдовската болярска фамилия Калимачи и руските царе е напълно възстановен и разширен. По площ и населеност той става най-големия манастир в Света гора, подслонявайки 1 446 монаси през 1903 година и повече от 2 000 през 1913. Манастирът Свети Пантелеймон е многократно унищожаван от пожари, като заслужава да се споменат пожарите през 1307 година (когато каталонски пирати го подпалват) и през 1968 година. Първият руски лидер, който посещава манастира, е президента Владимир Путин (на 9 септември 2005 година).

Обителта може да се похвали с чудесна библиотека от средновековни ръкописи и няколко изключително ценни реликви, като главата на Свети Пантелеймон, един от най-почитаните светци в Русия. Манастирските камбани, изработени през 19 век, се считат за най-големите в цяла Гърция. Съществува дъщерна общност на манастира, която се намира в Нови Атон, Абхазия.

Панорамен изглед към Манастира Св. Пантелеймон

Външни препратки[редактиране | edit source]

Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.