Световен еврейски съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Алиансът (на френски: Alliance Israélite Universelle ; на иврит: כָּל יִשְׂרָאֵל חֲבֵרִים) или Световният еврейски съюз е международна еврейска организация със седалище в Париж, Франция. Етимологията на името й прозхожда от алия.

Алиансът е учреден през 1860 г. в Париж. За създаването му изиграват роля множество фактори, сред които победата на либерализма над консерватизма след Кримската война със сключването на Парижкия мирен договор. По силата на този договор на главния стожер на Свещения съюз - Руската империя е наложено безпрецдентно унижение с разтуряне на световния ред, установен по силата на Виенския конгрес.

Друг фактор изиграл роля за учредяването на Алианса е новия възход на еврейската еманципация след т.нар. френската революция от 1848 г. по времето на Втората френска империя. Създаването на Алианса е катализирано и от Дамаската афера в съчетание с раздухания скандал по случая Едгардо Мортара. Формално предложението за учредяване на Алианса е на жупналиста Исидор Кан. Манифестираните цели на Алинса са:

  1. съдействие за еврейската еманципация и моралното развитие на евреите по света;
  2. оказване помощ на всеки който страда за еврейството;
  3. поощряване на публикации които могат да способстват за осъществяването на първите две цели.

Алиансът финансира и подпомага предимно образователни мероприятия и/или учреждения по света.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]