Световна организация за здраве на животните

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Световна организация за здраве на животните
Office international des épizooties
Информация
Основана1924 г.
СедалищеПариж, Франция
Сайтwww.woah.org
Световна организация за здраве на животните в Общомедия

Световната организация за здраве на животните (СОЗЖ) е междуправителствена организация за подобряване на здравето на животните по цял свят.

Организацията е основана под името Международно бюро по епизоотии (на френски: Office International des Epizooties - OIE) в Париж на 25 януари 1924 г.[1] Сегашното си име носи от 2003 г., но запазва употребата на оригиналния акроним (OIE). България е сред 28-те страни учредителки. С царски указ № 21 от 20 април 1926 г. се обявява, че XXI обикновено народно събрание е приело решение за одобряване на приетото в Париж решение за създаване на OIE. В организацията членуват 178 държави към 2013 г.[1]

Страни членки в СОЗЖ

Основите функции на OIE са:

  • да разработва принципи и методи за профилактика на заразните болести с международно значение
  • да следи епизоотичната обстановка по света и да информира своите членки
  • ветеринарно-санитарните мерки при търговията с животни
  • диагностични методи

OIE събира информация за епизоотологичната обстановка на територията на страните членки. Организацията е създала списъци със заболявания, които подлежат на задължително обявяване от страните членки и съобразно това се вземат конкретни мерки за тяхното ограничаване, ограничаване на търговията, вноса, износа и транзита на животни. В списък А на OIE са включени заразни заболявания, които протичат остро, включително зоонози. В списък Б на OIE са включени паразитни и хронично протичащи заболявания. При възникване на заболявания от списък А държавата, на чиято територия е възникнало заболяването, е длъжна да изпрати до 24 часа информация до OIE, като за целта се попълва формуляр тип SR-1.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б World Organisation for Animal Health: About us // Посетен на 20.05.2014 г. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]