Свидня

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Свидня
Общи данни
Население989 души[1] (15 март 2024 г.)
58,1 души/km²
Землище17,048 km²
Надм. височина495 m
Пощ. код2266
Тел. код0726
МПС кодСО
ЕКАТТЕ65663
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСофийска
Община
   кмет
Своге
Емил Иванов
(Движение „Напред, България“; 2015)
Кметство
   кмет
Свидня
Валентин Соколов
(БСП)
Свидня в Общомедия

Свидня е село в Западна България. То се намира в община Своге, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в планински район. Разположено е по северния склон на Мала планина. Отстои на 46 км от столицата София и на 4 км от общинския център Своге и Искърския пролом. Принадлежи към селищната област на Искърския пролом. На изток граничи със Своге, на юг — с Церецел, на запад — с Чибаовци, на север — с Искрец, на североизток — с Добърчин.

Село Свидня се състои от двайсет и пет махали: Циганка, Дебели рът, Падеш, Бокинци, Преслоп, Горно село, Песоко, Чечка бара, Круша, Гераковци, Дашовци, Петровци, Пръчовци, Биовица, Гръгоровци, Реката, Дръндарете, Стоевци, Илковци, Герова леска, Вoловица, Правец, Кръстници, Колибище, Голо ребра. Някои са напълно обезлюдени (Циганка, Дебели рът, Кръстници, Песоко, Круша) поради концентриране на селото около административния център на мах. Реката.

История[редактиране | редактиране на кода]

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Читалище „Никола Вапцаров 1955“ Архив на оригинала от 2012-08-11 в Wayback Machine. е основано през 1955 година от група учители-ентусиасти, общественици, любители на културата, просветата, българщината. Най-дългогодишен председател е Йордан Йошков, който до смъртта си е и почтен председател на Настоятелството. До 1990 г. читалището се намира в сградата на старото кметство, а след това се сдобива със самостоятелна сграда, в която се помещава библиотеката. От книжен фонд през 1992 г. 3200 книги библиотечният фонд е 10 000 тома. Библиотеката е и основната дейност на читалището.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

За планинското селце има написани книги и е създаден документален филм.

Писателят Христо Малинов живее повече от 30 години в селото и събира легендите за Свидня и нейните околности в книгата си „Светлини от Сталин кон – саги“. Пряко свързан с живота му в Свидня е краеведската летопис „Светлини под Сталин кон“ – събрала легенди, предания, разкази на местни жители за колоритни личности и запомнящи се случки, исторически факти, наименования на махали и местности. Материалите, включени в летописа са събирани от 1970 до 1997 г. и са безценна памет за миналото на свогенския край.[2]

Документален филм на БНТ: „Свидните деца на село Свидня“. Автор и режисьор – Нушка Григорова. Сценарист – Диана Гарова.

Книгата „Село Свидня: Минало, етнографски поглед, родословия“ от 2003 г., изд. „Класик Дизайн“ София, 335 с., е с автор Генади Раденков, ветеринарен лекар. Той е посветил 10 години, за да издири документи и факти за историята на селото. Направил е 65 родословия на това разпръснато някога из махалата село, опитвайки се да открие корените му няколко века назад.

Войнишки паметник и чешма в центъра на селото

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

До с. Свидня се пътува с маршрутни линии, тръгващи от гр. Своге.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Традиционен събор в с. Свидня се празнува на 6 май всяка година.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Христо Костов Малинов, значими личности от община Своге – официален сайт на община Своге

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]