Свищовски манастир „Покров Богородичен“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Свищовски манастир
„Покров Богородичен“
Карта
Вид на храмаправославен манастир
Страна България
Населено мястоСвищов
РелигияБългарска православна църква - Българска патриаршия
ЕпархияВеликотърновска
Архиерейско наместничествоСвищовско
СтатутДействащ манастир

Свищовският манастир „Света Богородица“ е български православен манастир от Великотърновска епархия. Манастирът е действащ, но без монаси. За обителта се грижи местен свещеник и жена му[1].

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е разположен в планинска местност на 1-2 километра от град Свищов. Местността е планинска и известна, както с манстира, така и с лековитата вода и извора който е срещу манастирските порти, тя е минерална и е ценена от населението като лечебна, известна и използвана още от римляните от древния римски град Нове. Надпис при извора съобщава, че е облагороден при "царуването на Негово Императорско Величество Султан Абдул Азис.

История на манастира[редактиране | редактиране на кода]

За историята на манастира не са останали много сведения, но се предполага се, че е много стар и вероятно е построен върху древно тракийско светилище. По време на османското владичество манастира е бил разрушен. От 20 в. след възстановяването му носи името „Покров Богородичен“.

В манастира има изграден параклис на Света великомъченица Екатерина[2].

Легенда[редактиране | редактиране на кода]

Легенда разказва, че богатият грък, княз Кантакузин, който бил изпратен от султана за управител на васалното Влашко, след изтичане на мандата му бил повикан отново в Цариград. Научил обаче, че негови врагове са му подготвили убийството, когато стигне в столицата. На връщане от Влашко, князът спрял в Свищов, оставал там и вдигнал със свой пари разрушеният манастир до града. С божията помощ и във времето успял да се справи с интригите в султанския двор и да се оправдае. Бил назначен отново за княз във Влашко. Така Господ се отблагодарил за богоугодното дело.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Домът на вярата. Свищовския манастир „Покров Богородичен" // Българска национална телевизия. 2019-02-19. Посетен на 2023-12-13.
  2. Храмов празник чества днес свищовският манастир "Покров Богородичен" // Свищов.Инфо. 2014-10-01. Посетен на 2023-12-13.