Свободен трансфер

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Във футбола свободният трансфер включва освобождаването на отбора от даден играч след като е изтекъл договора му или остава малко време до края му. Отборът не плаща никакви компенсации за освобождаването, тъй като договорът е изтекъл и цялата сума заложена в него е изплатена. Играчът става свободен агент и има право да подпише договор с който отбор пожелае. Някои отделни първенства имат ограничения с които пазят младите играчи, във Великобритания например играчите под 23 години, които не са подписали нов договор са достъпни на свободен трансфер само, ако клубът държащ лиценза им ги освободи.

Друг тип свободен трансфер е този, при който даден играч преминава в друг отбор без заплащане на трансферна сума. Понякога трансферите на минимална цена са също наречени свободни.

След шест или по-малко оставащи месеца до края на договора, футболистите на 23 или повече години имат право да преговарят с други отбори и да подписват предварителен договор, с който могат да се присъединят в новия си клуб след отварянето на трансферния прозорец.