Святополк II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Святополк II (Киев))
Тази статия е за Святополк II. За великият княз на Киевска Рус в периода 1015 - 1019 вижте Святополк I.

Святополк II
велик княз на Киевска Рус
Роден
Починал
16 април 1113 г. (62 г.)
ПогребанМихайловски Златовръх манастир, Киев, Украйна
Управление
Период1093 – 1113
ПредшественикВсеволод I
НаследникВладимир II
Герб
Семейство
РодРюриковичи
БащаИзяслав I
Святополк II в Общомедия

Святополк II Изяславич е велик княз на Киевска Рус от 1093 до 1113. Той е син на великия княз Изяслав I. Заема престола в Киев след смъртта на чичо си Всеволод I и е наследен от неговия син Владимир Мономах.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Святополк е незаконен син на Изяслав Ярославич и докато брят му Ярополк е жив не е смятан за претендент за киевския трон. През 1069 е изпратен да управлява в Полоцк, а от 1078 до 1088 – в Новгород. След смъртта на брат си го наследява в Туров, който остава владение на наследниците му до 17 век.

След смъртта на Всеволод през 1093 Святополк е признат от останалите князе за законен наследник на киевския трон като най-старши син на велик княз. Управлението му се свързва с постоянни войни с куманите и периодични вътрешни междуособици. С изключение на няколко сблъсъка, Святополк поддържа съюзнически отношения с най-влиятелния от князете, Владимир Мономах. По времето на Святополк е съставен първият вариант на хрониката Начална руска летопис.

Святополк се жени два пъти – за чешка принцеса и през 1094 за дъщеря на куманския хан Тугор. От първия си брак има две дъщери – Збислава, женена за полския крал Болеслав III, и Предслава, женена за хърватския княз Алмош. Синът му Ярослав управлява във Волиния, но ранната му смърт лишава синовете му от възможността да наследят киевския трон и те остават да управляват Туров и Пинск.


Святополк II

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Sviatopolk II of Kiev в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Всеволод I велик княз на Киевска Рус (1093 – 1113) Владимир II