Андрей Първозвани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Андрей.

Свети Андрей Първозвани
Икона на апостол Андрей
Апостол
Роденоколо 6 г. пр.н.е.
Починал30 ноември 60 г. (65 г.)
Патра, Ахея, Римска империя, на кръста с формата на X
Почитан вЦялото християнство
Главно светилищеЦърквата на Свети Андрей в Патра, Гърция; Катедралата "Света Мария", Единбург, Шотландия; Църквата "Св. Андрей и Св. Алберт" Варшава, Полша; Катедралата Дуомо в Амалфи и Катедралата "Сарцана" в Сарцана, Италия.
Празник30 ноември
АтрибутиВъзрастен мъж с дълга (на Изток често разрошена) бяла коса и брада, държащ Евангелието в дясната си ръка, понякога подпрян на crux decussata
ПокровителствоШотландия, Русия, Сицилия, Гърция, Румъния, Амалфи и Луква – Малта и Прусия, рейнджърите от армията, моряците, рибарите, търговците на риба, плетачите на въжета, певците, изпълнителите
Свети Андрей Първозвани в Общомедия

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият сред 12-те апостоли, призван към тази роля лично от Исус Христос.

Той е брат на Свети Петър и също като него по занаят е рибар. Предполага се, че преди да стане Христов е бил ученик на Йоан Кръстител.

Според разпределението на света (ойкумене), което апостолите правят помежду си, относно местата, на които ще проповядват, на Андрей се падат околностите на Черно море, включително - Мала Азия (силно елинизирана), Грузия (тогава населена с колхи и ибери) и Скития (по събирателното име на населението й - скити). Съответно той развива значима мисионерска дейност в земи, които впоследствие попадат в съвременните държави Украйна, Румъния и Русия (и поради това е представян като първи проповедник на християнството, посетил варягите и славяните), България (по земите, сега представляващи Българското Черноморие, и осеяни в Древността с гръцки колонии) и Турция (в онази й част, която преди основаването на Османската империя е представлявала малоазийските владения на Византия). Поради това е смятан за основател на на Руската православна църква и е представян, като първи константинополски патриарх (предполагаем основател на църквата във Византион и първи епископ на града). На основата на последното и на третирането на първозваността на Андрей и като негово първенство измежду апостолите се градят претенциите на Вселенската патриаршия за световно религиозно доминиране.

Андрей Първозвани загива с мъченическа смърт (разпънат на кръст с особена форма) и е честван на празника Андреевден - 30 ноември.

В България на Андрей Първозвани са посветени няколко храма - енорийската църква на квартал "Банишора" в София, построена през 1926 година[1], храм във Варна[2], осветен през 2011 година, както и параклис в град Батак, изграден през 1992 година[3].

Статуята на Свети Андрей в Архбазиликата „Св. Джовани ин Латерано“, Рим, Италия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]