Седем невести за седем братя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Седем невести за седем братя
Seven Brides for Seven Brothers
Режисьор Стенли Доунън
Продукция Джак Къмингс
Сценарий Албърт Хакет, Франсис Гудрич, Дороти Кингсли
В ролите Хауърд Кил, Джейн Пауъл, Джеф Ричардс, Мат Матокс, Марк Плат, Жак д'Амбуазе, Том Рал, Ръс Тамблин и други
Музика Сал Чаплин, Джин ди Пол
Разпространител Metro Goldwyn Mayer
Премиера 22 юли 1954 г.
Времетраене 102 мин.
Страна САЩ
Език английски
Страница в IMDb

„Седем невести за седем братя“ (на английски: Seven Brides for Seven Brothers) е американски кинофилм, мюзикъл от 1954 г. Сценарият е основан на разказа „Сабинянките“ на Стивън Винсънт Бенет, на свой ред основаващ се на древноримската легенда за открадването на сабинянките.

През 1954 г. филмът е номиниран за Оскар в категорията „Най-добър филм“. В списъка на най-добрите американски мюзикли за столетието на американския институт по кинематография, филмът заема 21-во място.

Като особеност на мюзикъла се прославя необичайната хореография в постановката на Майкъл Кид — например, танците по време на сечта на дърветата и издигането на хамбара.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива по време на завоюването на Дивия запад. Сирачето Мили, младо момиче, работи в крайпътна таверна. Веднъж на известно време от гората в града идва червенобрадия Адам Понтипай, собственик на ферма някъде по склоновете на планината. Той пристига за покупки и заедно с това си търси жена. Жителите на града му се присмиват, говорейки, че нито едно нормално момиче няма да го последва в такава пустош. Въпреки това, той веднага намира общ език с Мили, оженват се и я взима със себе си.

Пристигайки във фермата в планинска долина, Мили осъзнава, че Адам се е оженил за нея повече заради това, че му е нужна домакиня за неподредения дом, където той живее със шестимата си буйни братя. Мили обаче бързо въвежда ред и показва кой сега е стопанин на къщата. Седемте братя, включително мъжа ѝ, започват да я слушат. Мили и Адам разбират, че наистина се обичат.

Благодарение на пъргавата Мили и наставленията ѝ шестте ѝ брадясали и некъпани девера бързо се променят и вече изглеждат като истински джентълмени. Мили слиза с тях в родния си град. Там юношите се запознават с няколко млади девойки, които са очаровани от великолепните им маниери и приятните шеги. Но градските момчета, макар и понатупани от братята, прогонват дошлите от планината. След известно време влюбените в момичетата братя слизат отново в града през ношта и открадват момичетата. Гражданите започват да ги преследват, но падналата зад впряга на братята лавина им попречва и те трябва да изчакат края на зимата, за да преминат прохода.

Мили, узнала какво са натворили братята, приема похитените момичета (някои от които — нейни приятелки) у дома. А братята прогонва да спят в хамбара, където да прекарат цялата зима. По време на дългите месеци, между девойките и похитителите им възникват истински чувства. Освен това, Мили често им чете историята за открадването на сабинянките, които застават между семействата и похитителите си и спасяват римските си мъже от разправа.

Идва и пролетта. Проходът е открит. Жителите на града с оръжия в ръце се отправят към фермата. В момента, в който събират накуп братята за да се разправят с тях, се чува бебешки плач — съвсем скоро се е родило дете на Мили и Адам. „Чие е това дете?“ — пита един от бащите на момичетата. Всички девойки се споглеждат и дружно отговарят: „Мое!“ Шестте братя, под дулата на оръжията, „трябва“ да се оженят за момичетата.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Четирима от актьорите, играещи по-младите братя са танцьори, двамата други — шампион по гимнастика (Гидиън) и бивш бейзболист (Бенджамин). Всички невести са играни от танцьорки: от тях особено известна е Джули Нюмар (Доркас).

Песни[редактиране | редактиране на кода]

Музиката на песните е на Сол Чаплин и Джин ди Пол, текстовете — на Джони Мърсър:

 1. Barn Dance
 2. Barn-raising
 3. Kidnapped and Chase
 4. Bless Your Beautiful Hide — песента на Адам
 5. Wonderful, Wonderful Day — песента на Мили
 6. When You’re in Love
 7. Goin' Co’tin
 8. House-Raising Dance
 9. Lonesome Polecat
 10. Sobbin' Women
 11. June Bride
 12. Spring, Spring, Spring

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]