Сейнт Айвс (Кеймбриджшър)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сейнт Айвс
St. Ives
Паметникът на Оливър Кромуел в центъра на града
Паметникът на Оливър Кромуел в центъра на града
Англия
Red pog.png
Сейнт Айвс
Кеймбриджшър
Red pog.png
Сейнт Айвс
Страна Флаг на Великобритания Великобритания
Съставна страна Флаг на Англия Англия
Адм. графство Кеймбриджшър
Население (2001) 15 861 души

Сейнт Айвс (на английски: St Ives) е град в Югозападна Англия, на 515 км югоизточно от Лондон и на 34 км североизточно от Ландс Енд, най-прочутото рибарско селище в Югозападната част на Англия, с бели къщи струпани една връз друга. Той е и най-прочутата и влиятелна художествена колония в Британия заради художествените галерии и магазини за занаятчийски изделия. Галерията "Тейт" открива тук свой клон през 1993 г. в представителна ротонда над морето с впечатляваща гледка от ресторанта на покрива й. В нея са изложени произведения от школата на художници в Сейнт Айвс, главно от 1925 до 1975 г., подбрани от богатата колекция на централния музей.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

В Сейнт Айвс се намира дома и атилието на склуптурката Барбара Хепуърт, живяла тук със своя съпруг живописеца Бен Никълсън. Те спомагат за утвърждаването на това пристанищно градче като пазител на художниците авангардисти и абстракционисти през 30-те години на 20 век.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според легандата Крал Артур е роден и е давал приеми в близкия замък Тинтаджъл, чиито руини красят северния бряг на Корнуол, а под тях е пещерата Мерлин в подножието на стръмни скали.