Семейство Уизли

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Семейство Уизли са измислено семейство от поредицата за Хари Потър. Те са изцяло чистокръвни и до един-червенокоси. Също така те са магьосническото семейството с най-много родоотстъпници.

Артър Уизли[редактиране | редактиране на кода]

Служител в министерството на магията и любител на мъгъли. Негова е и летящата кола от „Хари Потър и стаята на тайните“.

Заедно с жена си и децата си живеят в „Хралупата“. Баща е на Рон Уизли, Джини Уизли и Фред и Джордж Уизли, както и на Пърси и Бил и Чарли и, впоследствие-свекър на Флъор Делакор, Хърмаяни Грейнджър, Анджелина Джонсън и Одри, тъст на Хари Потър. Женен е за Моли Уизли. Член на Орденът на феникса.

Моли Уизли[редактиране | редактиране на кода]

Съпруга на Артър Уизли, майка на децата му и домакиня. Тя много обича Хари Потър и му е като втора майка. Членка е на Ордена на феникса. Убива Белатрикс Лестранж, в битката за Хогуортс.

Рон Уизли[редактиране | редактиране на кода]

Най-добър приятел на Хари, син на Моли и Артър Уизли и по-късно – съпруг на Хърмаяни Грейнджър, от която има две деца – Роуз и Хюго. Помага на Хари в търсенето на хоркруксите и даровете на смъртта и лично унищожава един от тях медалюн хоркруст, а чашата дава на Хърмаяни.

След време измисля заклинанието Викслинг – Причинява тотално поражение на противника, като го цели в ребрата.

Джини Уизли[редактиране | редактиране на кода]

Сестра на Рон, близка приятелка на Хърмаяни, гадже и по-късно съпруга на Хари Потър. От Хари има три деца – Джеймс Сириус, Албус Сивириъс и Лили Луна.

Тя е най-малката в семейството. Единствената дъщеря на Артър и Моли Уизли. Още щом се запознава с Хари започва да го обича. Във втората книга е обсебена от Лорд Волдемор, но Хари я спасява.

Фред и Джордж Уизли[редактиране | редактиране на кода]

Братя-близнаци, отварят шегобийница, приятели на Хари и деца на Моли и Артър Уизли. Участвайки в битката за Хогуортс, Фред е убит.

Джордж се жени за бившата приятелка на Фред Анджелина Джонсън и тя му ражда две деца – Фред и Роксан.

Пърси, Бил и Чарли[редактиране | редактиране на кода]

Най-големите деца на семейство Уизли. Пърси работи в министерството на магията, като по-късно напуска, Чарли работи в резерват за дракони в Румъния, а Бил – в магьосническата банка Гринготс.

Пърси се жени за жена на име Одри, от която има две дъщери – Моли и Луси.

Бил се жени за Фльор Делакор на 01.08.1997 и имат три деца – Виктоар, Доминик и единственото момче Луис.

Чарли остава ерген – просто прекалено много обича животните.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • всички данни за децата и половинките на героите са взети от родословното дърво, което Роулинг пусна в мрежата, и от клипчето A Year in Life, в което тя говори за съдбата на героите си.